Umrl ustanovni član Foruma 21 Jože Mencinger

Datum:

Jože Mencinger, ki velja za starosto slovenskih tranzicijskih sil in zagovornika tajkunizacije, je po poročanju novinarja Bojana Požarja umrl. Neuradno med kopanjem, zaradi posledice kapi, navaja. Novico o smrti Mencingerja je za 24ur potrdila predstavnica za odnose z javnostmi z Ekonomske fakultete Dušica Vehovar Zajc.

Mencinger se je rodil 5. marca 1941 na Jesenicah. Po opravljeni maturi je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, magistriral pa na Ekonomski fakulteti Univerze v Beogradu. Po opravljenem doktoratu znanosti je opravljal sprva delo izrednega profesorja, nato pa rednega profesorja na katedri za pravno-ekonomske vede na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Bil je rektor Univerze v Ljubljani, leta 2011 pa je bil izvoljen za izrednega člana SAZU. V času od leta 1990 do 1991 je kot podpredsednik sodeloval v slovenski vladi (prvi minister za gospodarstvo Republike Slovenije), bil pa je tudi član sveta Banke Slovenije, direktor EIPF, član Državnega sveta in član Fiskalnega sveta RS. Maja 2020 je bil imenovan za častnega meščana Ljubljane. To imenovanje ni bilo presenetljivo, saj je znano, da se je Mencinger leta 2011 skupaj z znanimi javnimi osebnostmi odpravil na ljubljanski magistrat, kjer je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću izrekel podporo na parlamentarnih volitvah.

Spomnimo. Po državnozborskih volitvah je ta v enem izmed intervjujev dal vedeti, da je navdušen nad menjavo oblasti v Sloveniji. “Skrajni čas je bil, da z oblast odide Janez Janša,” je namreč dejal. Znano je, da ni bil navdušen nad aktualnim predsednikom republike Borutom Pahorjem. “Je še en nesrečen pojav v slovenski politiki,” so namreč besede s katerimi ga je opisal in dodal, da na srečo odhaja jeseni.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...