Urad Pirc Musarjeve bi sugeriral, kaj bi morala nacionalka cenzurirati in katerega gosta povabiti v studio!?

Datum:

Nedeljski intervju ljubljanskega mestnega svetnika Aleša Primca v oddaji Intervju z voditeljem Jožetom Možino je, kot kaže, zmotil tiste, ki si predstavljajo, da bo javni servis, čigar delovanje so sicer ne glede na politična prepričanja in druge okoliščine prisiljena financirati vsa slovenska gospodinjstva, enostransko trobil le v rog vladajoče oblasti. Kritična misel naenkrat ni zaželjena, čeprav so njen pomen na levem polu še pred volitvami dajali na veliki zvon. Danes smo priča takšnim napadom na novinarstvo, kot jim do sedaj še nismo bili priča, ti pa celo prihajajo kar iz Urada predsednice republike RS. 

                   

Če smo lahko v času prejšnje vlade s strani tako imenovanih KUL-ovcev za notranjepolitične namene poslušali v nebo vpijajoče zgodbe o tem, kako naj bi se izvajalo pritisk na svobodo govora in novinarstvo, čeprav smo v resnici vseskozi poslušali kritike na račun oblasti, smo sedaj dejansko priča realnemu stanju, ko se nekateri na oblasti oziroma blizu oblasti počutijo poslane, da bodo narekovali, kaj in kako se bo o zadevah poročalo, pri čemer se jim to tokrat seveda ne zdi niti najmanj problematično. Med slednje se nedvomno uvršča svetovalka predsednice republike za zunanje zadeve Miriam Možgan, ki si, kot kaže, predstavlja, da bo iz urada predsednice Nataše Pirc Musar urednikovala kar javni RTVS.

Miriam Možgan si je navkljub temu, da je dolgoletna diplomatka, privoščila naslednji zapis: Mejnik pritlehnosti/majhnosti urednic RTVS  je bil prenos prisege predsednice RS Nataše Pirc Musar, ki so ga pospremile z zlohotnimi zapisi, da je predsednica republike obtožena. Šlo je za šentflorjansko diskreditacijo prve predsednice. Drug pošasten padec meril na TV pa je večerni gost Jožeta Možine, Aleš Primc.” Na zapis se je odzval politični analitik Mitja Iršič, ki je v zvezi s tem odzivom izpostavil, da še nikoli nismo imeli takšnih napadov politike na novinarstvo in RTV. “Iz urada PRS sugerirajo, da bi morala nacionalka prikriti, da je bila predsednica obtožena, in izvajajo pritisk nad novinarji v zvezi s tem, katerega gosta smejo povabiti v studio,” je izpostavil in dodal, da bo o tem obveščen Bruselj. 

Politični napad na javno RTVS
Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je v zvezi z odzivom Možganove izpostavil, da je očitno zgrešila obdobje, saj je partijski vrh pred 40 leti določal intervjuje na RTV Slovenija.Danes je družba vseeno malce bolj demokratična, korak naprej k demokratičnosti in pluralnosti pa delajo prav novinarji, ki jih ni strah političnih pritiskov z Erjavčeve,” je ob tem poudaril. Še posebej kritično se je na takšen izpad iz urada predsednice republike odzval voditelj oddaje na RTVS Jože Možina, ki se je vprašal, če smo nazaj v fašizmu/komunizmu. Napisal je namreč naslednje: Pošastno – kakšen politični napad na javno RTVS izvaja tale enoumnica iz urada Nataše Pirc Musar. Ma kaj smo spet v fašizmu/komunizmu, da bo partija merila, kdo sme v Intervju? Pluralnost? Sram vas bodi! NUJEN ogled izjemno vsebinskega Aleša Primca s klikom na:https://365.rtvslo.si/arhiv/intervju/174945793“.

Kot lahko vidimo, je stanje v naši državi naravnost zaskrbljujoče: oblast si namreč predstavlja, da bo tista, ki bo sodila, kaj je sovražni govor in kaj ni, povrhu pa si domišlja, da se ne bo poročalo o tistem, kar vladajočim ni povšeči s tem, ko bo izbirala, kdo je tisti, ki lahko pred kamerami javnega medija nastopi. Čeprav gre za čiste totalitarne pristope, se civilna družba in novinarji mainstream medijev ne postavijo pokonci in zaskrbljeno ne poročajo v Bruselj, ker so zlizani z oblastjo, ki se počuti edina poslana, da vodi našo državo. A navkljub vsemu trudu lahko vidimo, da se je Slovenija pričela zbujati. Protestom, kot smo jim priča v zadnjem času, namreč še nismo bili priča. Oblast se namreč ukvarja zgolj s podajanjem časovnic, ciljev, prodajanjem piar zgodb s Tino Gaber in Niko Kovač, s katerimi se poskuša odvračati pozornost od hudih problemov, ki smo jim priča. Ko ljudje težko živijo zaradi popolne paralize vlade in jim oblast napoveduje še dodatne davke, je logično, da ljudje ne bodo le slepo gledali in kimali. Slovenija namreč zaenkrat še ni Severna Koreja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...