Ursula von der Leyen kritična do AstraZenece in opozarja na možnost novih blokad izvoza!

Datum:

EU bo preprečila prihodnji izvoz cepiv proizvajalca AstraZeneca proti covidu-19 iz Evropske unije, razen če bo proizvajalec zdravil bistveno okrepil dobavo cepiv, je v ponedeljek opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Razlog za tovrstni odziv je mogoče najti v dejstvu, da je bilo do sedaj dobavljenih manj kot deset odstotkov dogovorjenega števila odmerkov cepiva, ki ga je podjetje razvilo v partnerstvu z univerzo Oxford.

“AstraZeneca mora povečati svoja prizadevanja. V nasprotnem primeru ne moremo dovoliti izvoza,” je v ponedeljek tekom intervjuja za nemške medije dejala Ursula von der Leyen. Povedala je, da AstraZeneca sploh ni pojasnila, kako lahko Avstralijo oskrbuje s cepivi, ne pa tudi 27 držav članic Evropske unije.

Tudi sama je podprla odločitev Italije
Predsednica Evropske komisije je opozorilo izrekla potem, ko je italijanska vlada prejšnji teden ustavila pošiljanje 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece iz države v Avstralijo, saj se je Rim odločil, da se posluži mehanizma, ki je namenjen zaščiti zalog cepiva v Evropski uniji. Von der Leynova je priznala, da je osebno podprla to odločitev, in opozorila, da bi lahko tudi Nizozemska omejila izvoz cepiv, saj je ta tako kot Italija, prejela tudi manj kot deset odstotkov dogovorjenih odmerkov cepiva AstraZenece, poroča Russia Today. Nova shema za podajanje izvoznih dovoljenj zahteva, da države članice predhodno odobrijo, preden se lahko cepiva, proizvedena v EU, pošljejo izven Unije.

Shema, katere namen je okrepiti počasno uvajanje cepiv v EU in zaščititi pogodbene odmerke pred izvozom iz EU, je bila uvedena januarja po prepiru med Brusljem in AstraZeneco zaradi pomanjkanja cepiv. Družba je namreč napovedala, da bo v prvem četrtletju zaradi težav v proizvodnih obratih v Belgiji in na Nizozemskem zmanjšala dobave v EU z 80 na 31 milijonov odmerkov, nato pa je ta cilj prilagodila na 40 milijonov.

Foto: epa

V pogodbi, ki naj bi bila vredna 870 milijonov EUR (1,03 milijarde ameriških dolarjev), se je AstraZeneca zavezala, da bo EU do konca marca dobavila 80-120 milijonov odmerkov cepiv in nadaljnjih 180 milijonov odmerkov cepiv do konca junija, je razvidno iz pogodbe, ki jo je objavil italijanski RAI.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...