Uspeh Stanovanjskega sklada: pridobljena nepovratna sredstva v višini 108,25 milijona evrov za gradnjo novih najemnih stanovanj

Datum:

Republiški stanovanjski sklad je bil uspešen pri pridobivanju nepovratnih sredstev okoljskega ministrstva in bo tako s pomočjo posojila Razvojne banke Sveta Evrope do leta 2026 zgradil 1.244 najemnih stanovanj. Na javnem razpisu Ministrstva za okolje in prostor je pridobil za 38,25 milijona evrov sredstev, s katerimi namerava dokončati enajst stanovanjskih projektov, ki bodo petim statističnim regijam prinesle 714 javnih najemnih stanovanj. Od tega bo 10 odstotkov kapacitet namenjenih funkcionalno oviranim osebam, 136 od njih pa bo oskrbovanih stanovanj za starejše.

                   

Republiški stanovanjski sklad je s ponosom predstavil uspeh pri pridobivanju nepovratnih sredstev iz javnega razpisa Ministrstva za okolje in prostor. Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec je ob tem pojasnil, da gre za skupno 38,25 milijona evrov iz načrta za okrevanje in odpornost (NOO), delno pa je iz lastnega financiranja. Omenjena sredstva bodo porabljena za 11 projektov za 714 javnih najemnih stanovanj v 5 statističnih regijah, od tega 136 oskrbovanih stanovanj za starejše, ki bodo normalno bivanje omogočila tudi funkcionalno oviranim. Dokončanje omenjenih projektov je predvideno do 31. decembra 2024.

Sklad je 27. julija podpisal tudi pogodbo za posojilo v višini 70 milijonov evrov pri Razvojni banki sveta Evrope (CEB), ki bo zagotovilo izvedbo desetih projektov, skupno pa načrtujejo izgradnjo 912 najemnih stanovanj v sedmih statističnih regijah. Zgrajenih bo tudi 58 oskrbovanih stanovanj za starejše, pri čemer bo deset odstotkov stanovanjskih enot namenjenih funkcionalno oviranim osebam. Rok za izvršitev je predviden med letoma 2025 in 2026.

Novih 18 projektov bo zagotovilo 1.244 javnih najemnih stanovanj
Skupna sredstva v višini 108,25 milijona evrov iz naslova nepovratnih sredstev in posojila CEB se bodo porabila za izgradnjo druge faze projekta Pod Pekrsko gorco v Mariboru, projekta Nova Dolinska v Kopru in projekta Podbreznik v Novem mestu. Novih 18 projektov bo zagotovilo 1.244 javnih najemnih stanovanj v devetih statističnih regijah, od tega 164 oskrbovanih stanovanj za starejše, kjer bodo imeli možnost stanovati tudi funkcionalno ovirani. Dokončanje vseh projektov in uporabno dovoljenje je planirano med leti 2022 in 2026.

Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec (Foto: SRSS)

Tudi osem dodatnih projektov
Poleg tega sklad pripravlja še osem projektov, s katerimi naj bi v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Novem mestu, Lendavi, Dragomlju in na Jesenicah zagotovili še dodatnih 1.252 javnih najemnih stanovanj. Za to bo sklad potreboval za 233,5 milijona evrov sredstev (skupaj z DDV). Sočasno potekajo tudi programi sofinanciranja javnih najemnih stanovanj in stanovanjskih enot za starejše osebe. Trenutno je v gradnji in pripravi 4211 stanovanjskih enot na šestih lokacijah: v Celju, Ljubljani, Kopru, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Novem mestu. V gradnji in pripravi je tudi 602 oskrbovanih stanovanj in 16 postelj za starejše na štirih lokacijah: v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Trbovljah in Veliki Polani.

Objavljen je bil tudi javni poziv za nakupe stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanj. V gradnji in pripravi je 67 stanovanj (od tega 28 oskrbovanih stanovanj) na treh lokacijah: v Sv. Ani, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem. Skupno naj bi tako stanovanjski sklad leta 2026 upravljal okoli 10.000 najemnih stanovanj, kar je v skladu z zastavljenim načrtom.

Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec (Foto: SRSS)

Mi pa se že intenzivno pripravljamo na naslednji Nacionalni stanovanjski program 2025–2035,” je ob tem napovedal Remec in dodal, da bi morale v prihodnje več nalog prevzeti občine in mestni skladi, prav tako pa je poudaril, da si v Skladu prizadevajo tudi več uspeha s pridobivanjem praznih najemniških stanovanj.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...