Uspehi Milojke Kolar Celarc – njen izvoljenec Lavre je v enem letu UKC Maribor spravil v milijonsko izgubo!

Datum:

V preteklosti smo že pisali o političnih rošadah na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Takrat je aktualna ministrica Milojka Kolar Celarc zamenjala celotno vodstvo sveta zavoda in nastavila sebi zveste kadre. Sledil je poziv k odstopu direktorja Gregorja Pivca, kljub temu da je ta iz splošne bolnišnice v vseh letih vodenja ustvaril univerzitetni klinični center, povezan z mariborsko medicinsko fakulteto.

Dokazano je bilo tudi, da Pivec kot generalni direktor UKC Maribor ni bil odgovoren za težave, ki so nastale tam, ampak je bila zanje odgovorna strokovna direktorica Darja Arko, ki bi morala skrbeti za zagotavljanje kadrov. A namesto nje je težave reševal Pivec, ki je najel anesteziologe z Reke, nakar se je nanj vsul plaz očitkov. Pivec je odstopil, Arkova pa ostaja. Preživela je Pivca, prav tako pa je preživela v. d. direktorja Janeza Lavreta, ki ga je nastavila Milojka Kolar Celarc.

V enem letu so izbranci SMC potopili UKC Maribor
Po letu dni vodenja Lavreta, ki se je na Pivčevo mesto pridričal kot politični derivat ministrice za zdravje, je finančno stanje v UKC Maribor – porazno. Ne govorimo o nekaj tisoč evrih, ampak o milijonih. Predsednik sveta UKC Maribor Ljubo Germič je ocenil, da je UKC v prvih štirih mesecih pridelal okoli milijon izgube na mesec! “Če bo šlo tako dalje, bo izguba še večja, do konca leta bi lahko dosegla celo 14 milijonov evrov in več,” je Germič povedal za časnik Večer.

Spomnimo. Po odhodu Gregorja Pivca, uspešnega dolgoletnega direktorja UKC Maribor, je vajeti prevzel Janez Lavre, ki je bil svojčas blizu Novi Sloveniji. Že dva tedna po njegovi nastavitvi se je zgodila prva afera, ko je za svojo ljubico Danijelo Čepin na novo ustvaril delovno mesto in zanj priredil pogoje. Postala je svetovalka direktorja, čeprav za takšno delovno mesto Čepinova ni imela niti izobrazbe niti UKC Maribor takšnega delovnega mesta ni potreboval. Anonimni vir nam je takrat zaupal, da je Lavre “seveda povsem odvisen od ministrice in njenih obljub, saj drugače ne bo dobil dovolj glasov takrat, ko bo ponovljen razpis za mesto direktorja in se seveda ne bo oziral na to, da je v vodstvu NSi”. Razpis za direktorja je bil ponovljen, Lavre pa je klavrno pogorel, saj je bil za novega generalnega direktorja UKC Maribor izbran Vojko Flis.

Pokazalo se je, da je zavod zabredel v rdeče številke, novo vodstvo pa za nastalo situacijo krivi vršilca dolžnosti generalnega direktorja Janeza Lavreta. “Po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov RS bo imel UKC Maribor v obdobju od januarja do septembra 2017 kar 7,4 milijona evrov tekoče izgube in za 8 milijonov neplačanih računov,” so za Večer potrdili v UKC Maribor. Najbolj zanimivo pa je, da je Lavre, takoj ko je bil soočen z očitki, krivdo hotel prevaliti na Pivca. Dejal je namreč, da ne ve natančno, koliko neplačanih računov je imel UKC, ko je prevzel njegovo vodenje.

      • Zanimivo je, da direktor Lavre po enem letu vodenja ne ve niti tega, v kakšnem stanju je prevzel ustanovo. Ne ve niti, v kakšnem stanju jo je zapustil. Kaj je torej Lavre, razen izvrševanja politične volje SMC in zaposlitve svoje ljubice sploh počel v UKC Maribor?
      • Večera so mariborskemu UKC poslali vprašanje, v kakšnem finančnem stanju je bil UKC Maribor, ko je odšel Gregor Pivec. Odgovorili so: “Na dan 30. junija 2016 UKC Maribor ni imel neporavnanih zapadlih obveznosti do dobaviteljev.” 

Lavretu je torej v enem letu uspelo uspešen javni zavod, ki je posloval pozitivno in ni imel neporavnanih zapadlih obveznosti do dobaviteljev, spraviti na točko, ko bo lahko posloval s kar 14 miljoni evrov izgube!? To so kadri, ki jih je nastavila Milojka Kolar Celarc in zaradi katerih večina javnih zavodov v zadnjem letu posluje s hudim minusom. Spomnimo, da je tudi UKC Ljubljana poslovno leto zaključil s 25 milijoni evrov izgube.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...