V boju proti inflaciji Nemci nižajo davke na plače, naša vlada bi jih višala

Datum:

Nemški finančni minister Christian Lindner želi zaradi draginje, ki je prizadela državo, Nemce davčno razbremeniti. Predlog vsebuje višjo splošno davčno olajšavo, višjo mejo dohodninskih razredov in višje otroške dodatke. Paket pomoči bo velik 10 milijard evrov.

“Ljudi skrbi inflacija,” je dejal Lindner. “Ob naraščajočih potrošniških cenah hrane in plina je potrebno ukrepati,” je poudaril. S tako imenovanim zakonom o nadomestilu inflacije naj bi dvignili osnovno neobdavčeno olajšavo. Nemški zaposleni bodo imeli prihodnje leto v povprečju dodatnih 190 evrov prihodkov.

Preberite še: Bo Nemčija skrenila s svoje “zelene poti”? Znanstveniki pozivajo k nujnosti ohranitve jedrske energije

Inflacija ne popušča

Julija je stopnja inflacije v Nemčiji ostala na visoki ravni, sicer pri 7,5 odstotka. Maja je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu dosegla vrh pri 7,9 odstotka, kar je najvišja raven od prve naftne krize, ki je državo prizadela pozimi 1973/1974.

Destatis je sporočil, da so cene energentov julija še naprej naraščale in so bile medletno višje za 35,5 odstotka, pri čemer so se cene kurilnega olja več kot podvojile. Hrana se je medtem podražila že peti mesec zapored, in sicer za 14,8 odstotka.

Davčne olajšave so ustavna dolžnost

Inflacija je “največja skrb Nemcev, ki nadomešča pandemijo covid-19”, je nedavno poročal inštitut za tržne raziskave GfK. Posledično želijo potrošniki zmanjšati porabo za hrano in večje nakupe. Najnižji davčni razred se bo dvignil s sedanjih 10.347 evrov letno na 10.632 evrov, dvignile pa se bodo tudi vse druge stopnje vse do druge najvišje, ki se bo dvignila z 58.600 na 62.000 evrov.  Lindner je dejal, da je “ustavna dolžnost” zagotoviti nadaljnje davčne olajšave v tej situaciji.

Christian Wolfgang Lindner, nemški finančni minister: “Davčne olajšave so ustavna dolžnost.”

Slovenski ukrepi diametralno nasprotje nemških

Gre za ukrep, ki je diametralno nasprotje ukrepov slovenske vlade. Slovenska vlada v času inflacije, ko je izredno pomembno, da ljudem konec meseca ostane čim več plače na tekočem računu, namesto v fiskusu načrtuje razveljavitev Janševe novele zakona o dohodnini, ki je naredila prav to – davčno razbremenila plače posameznikov.

Namesto tega je Golobova vlada napovedala davčno reformo, ki bo v imenu hranjenja svojih nevladnih agentov na Metelkovi 6 davke na praktično vseh sferah družbenega ustvarjanja dvignila – pripravlja se obdavčitev nepremičnin, progresivna obdavčitev premoženja, višji davki na dobičke pravnih oseb in – paradoksalno – višji davki na plače delavcev, kar pomeni, da bo slovenskemu delavcu sredi najhujše inflacije v tem tisočletju delavec zaslužil manj.

 

Tudi v Nemčiji Zeleni in Die  Linke takšnim napovedim nasprotujejo, s podobno retoriko kot pri nas stranka Levica – češ da bodo davčni odpustki privilegij najbogatejših. V resnici bodo nižji davki pomagali ravno najrevnejšim in srednemu sloju, katerega želi globalna levica na vsak način uničiti. Na žalost v Sloveniji sestrični Zelenih in Die Linke vladata s skoraj absolutističnim mandatom. Zato naprednih ekonomskih ukrepov kot v Nemčiji pri nas v kratkem ni pričakovati.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...