V času vlade Janeza Janše so upokojenci dobili višje pokojnine in solidarnostne dodatke, v času Roberta Goloba pa višje položnice in oskrbnine

Datum:

Po treh mesecih in nekaj dneh je jasno, kakšno politiko bo do starejših ubrala vlada Roberta Goloba. Zastrto za vso retoriko in popolnim medijskim pokritjem se sprejemajo odločitve, ki bodo že tako finančno obubožane upokojence še dodatno udarile po žepu. Ti lahko že jeseni pričakujejo podražitve oskrbnin v upokojenskih domovih. Kaj takega se pod prejšnjo vlado ne bi moglo zgoditi. Kot je zapisala evropska poslanka Romana Tomc: “V času vlade Janeza Janše in stranke SDS, so upokojenci dobili višje pokojnine, solidarnostne dodatke, nove domove za starejše, Urad za demografijo in sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe. V času vlade Roberta Goloba bodo dobili višje položnice in višje cene v domovih.” 

Nesposobna vlada Roberta Goloba napoveduje, da je dvig oskrbnin za stanovalce v upokojenskih domovih neizbežen. Po tem, ko je Janševa vlada po 20 letih in več kot stotih osnutkih sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi, ga je vlada Roberta Goloba umaknila za dve leti, pod pretvezo, da je zakon sistemsko neizvedljiv in brez določenih sredstev. Resnica je, da na levici ne obstaja politična volja, da bi zakon dejansko uveljavila, saj ima pač druge prioritete. Oziroma, kot je dejal nekdanji minister za gospodarstvo in profesor ekonomije Matej Lahovnik: “Namesto, da bi iz nepotrebnih razpisov prerazporedili 150 milijonov proračunskih odhodkov na konto dolgotrajna oskrba, bodo uvedli nov obvezni prispevek v povprečni višini 50€.” 

Janševa vlada je v prejšnjem mandatu zvišala plače zaposlenih v Domovih za starejše občane in spremenila normativ, ki s povečanjem števila delovnih mest v DSO-jih razbremenjuje zaposlene. Višje plače se niso prelile v višje oskrbnine, saj je v prehodnih določbah zakona o dolgotrajni oskrbi zagotovila dodatnih 16 milijonov evrov za ta namen. Ta ukrep je malo pred konec prejšnjega leta na novinarski konferenci predstavila Eva Irgl, ki je dejala: “Če zaključim, na eni strani smo zagotovili višje plače tistim v domovih za starejše in drugih oblikah institucionalnega varstva, sedaj pa smo še poskrbeli, da se bo dvig oskrbnin financiral iz proračuna in ne iz denarnic oskrbovancev.” Janševa vlada je torej poskrbela za vse.

Nato je na oblast prišla levica z Robertom Golobom na čelu, ki je po poročanju dominantnih medijev v novelo zakona o dolgotrajni oskrbi vnesla količino sredstev, ki je bila namenjena širitvi kadrovskih kapacitet, izvajanje celotnega zakona pa je prestavila za celi dve leti. Na sprenevedavo novelo zakona je sedaj SDS vložila referendumsko pobudo. Za to boste lahko čez en mesec, 1. septembra, oddali svoj podpis in tako vlado prisilili, da dolgotrajno oskrbo, hočeš-nočeš, izvede v praksi.

Odzivi javnosti: Izgubili so vse, kar jim je Janševa vlada omogočila
Evropska poslanka Romana Tomc je svojo oceno zapisala v odziv na propagandni članek, ki se je pojavil v dominantnih medijih, pod njeno objavo pa so se zvrstili komentarji, ki so do Golobovega dela izredno kritični. Nekateri spletni komentatorji so spomnili, da so bili številni starejši zavedeni, ko so aprila glasovali za Goloba. Anica Hlebanja je denimo zapisala: “Mesec in Biserka M. Meden že nasprotujejo referendumu! Nekateri v domovih nimajo za kavo, ker jim oskrbnine poberejo ves dohodek! Ostane jim samo miloščina! Če bi ti ljudje lahko ostali doma, s pomočjo oskrbe na domu, bi imeli lepšo starost!” Uporabnica Tatjana pa je le nadaljevala misel evropske poslanke: “……in izgubili vse kar jim je Janševa vlada omogočila!!!!!”

Prizadeti ne bodo samo oskrbovanci domov
Starejše pa je Golobova vlada tudi sicer udarila po žepu. Upokojenska populacija je zaradi nizkih prihodkov izredno občutljiva na zvišanje življenjskih stroškov. Dvig cen hrane, goriva, elektrike še dodatno zmanjša že tako majhen razpoložljiv dohodek, številne pa pahne pod prag revščine. Znan je podatek Statističnega urada, da je znotraj cele upokojenske populacije kar 85 tisoč takih, ki živijo pod pragom revščine. Prav te pa vlada Roberta Goloba napada s svojo nesposobnostjo. Ravno včeraj smo pisali, da je hiša za raziskavo javnega mnenja Valicon izvedla raziskavo, katere izsledki so bili, da se kar tretjina prebivalcev, zaradi naraščajočih življenjskih stroškov počuti bolj revne. Kaj to pomeni za 85 tisoč, ki so že sedaj po vseh kriterij revni, si lahko samo predstavljamo. Daleč so časi, ko je Janševa vlada za njih skrbela z zviševanjem pokojnin in solidarnostnimi dodatki. Ni jih bilo malo.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...