V Grčiji pristal turški helikopter – zaprosili za politični azil!

24
Foto: epa

V grškem mestu Aleksandropolis v bližini turške meje je danes po signalu klica v sili zaradi mehanske okvare pristal turški vojaški helikopter z osmimi pučisti na krovu.

Grška predstavnica vlade Olga Gerovasili je v izjavi dejala, da je bilo sedem oseb v vojaških uniformah, ki so bili sprejeti na lokalno policijsko postajo. Tam pa so vsi zaprosili za politični azil, Turčija pa je že zaprosila za njihovo izročitev.

Ankara Atene zaprosila za izročitev osmerice
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je sporočil, da je Ankara Atene zaprosila za izročitev osmerice. “Grčijo smo zaprosili za izročitev izdajalcev, koliko hitro je mogoče,” je dejal Cavusoglu.

Grški premier Aleksis Cipras je že pred tem izrazil podporo demokratično izvoljeni turški vladi.

Erdogan poskus državnega udara označil za izdajo
Erdogan je pred tem v Istanbulu, kamor je priletel s počitnic v letovišču Marmaris, poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno. Dejal je, da so pučisti bombardirali tudi njegov hotel ob Egejskem morju. Ob prihodu v Istanbul ga je na letališču pričakala navdušena množica, novinarjem pa je ponovno zagotovil, da je poskus udara izvedla manjšina v vojski.

Erdogan za udar krivi verskega voditelja Fehtullaha Gulena
Erdogan sicer za udar krivi tudi verskega voditelja Fehtullaha Gulena in kritiziral ZDA, ki Gulena ne želijo izročiti Turčiji. “Katera koli država stoji za njim, ni turška prijateljica, ampak je s Turčijo v resni vojni,” je dodal.

Gulen je v izjavi za javnost zagotovil, da z udarom nima nič in ga je obsodil. Dodal je, da se oblast osvaja s svobodnimi in poštenimi volitvami, ne pa s silo.

Yildirim ukazal popolno uničenje vseh letal
Yildirim je dejal, da je ukazal popolno uničenje vseh letal, ki sodelujejo z uporniki, za Erdogana pa je najpomembneje, da so šli milijoni na ulice proti državnemu udaru.

“Turčija ima demokratično izvoljeno vlado in predsednika, države pa ne bomo prepustili osvajalcem,” je dejal in zagotovil, da se je “čiščenje izdajalskih elementov v vojski” že začelo.

Pučistom bodo sodili zaradi izdaje
V nagovoru pred svojo palačo v Ankari je Yildirim dejal, da so razmere povsem pod nadzorom, poskus udara pa označil za črn madež turške demokracije. Ob njem je bil med drugim tudi general Hulusi Akar, ki so ga pučisti med poskusom udara zajeli. Yildirim je napovedal, da bodo pučistom sodili zaradi izdaje.

Prometne razmere so se zaenkrat umirile
Danes zjutraj je promet na največjem turškem letališču sicer spet stekel normalno. Na Aerodromu Ljubljana tako pričakujejo, da bo večerni let proti Istanbulu, napovedan za ob 20.05, izveden po voznem redu. Nemoteno pa se odvija čarterski letalski promet s Turčijo.​

I.K., B.P.