V Iranu obstaja strah pred valom usmrtitev: Najmanj 43 aretiranim grozi smrt

Datum:

26-letni profesionalni iranski nogometaš Amir Nasr-Azadani je eden tistih, ki bi jih lahko doletela usmrtitev na trgu Shahid Alikhani v zgodovinskem iranskem mestu Isfahan. Obtožen je namreč bil upiranja oblasti, kar se v Iranu kaznuje s smrtjo.

Čeprav prej omenjeni trg velja za običajno neugleden del Isfahana, je ta sedaj postal kraj, kamor nogometaša prihajajo podpirat njegovi zvesti navijači. Bojijo se namreč, da bo usmrčen potem, ko je bila na trgu postavljena posebna platforma za izvajanje usmrtitev.

Iranske družine, katerih člani so bili zaradi povezav s protesti po državi obsojeni na smrt, skrbi, da ker je Zahod trenutno osredotočen v praznovanje Božiča, bi se lahko v Iranu odvil val usmrtitev. Zaradi protestov po smrti 22-letne Mahse Amini je bilo veliko ljudi obsojenih na smrt, na tisoče pa se jih je znašlo za zaporniškimi rešetkami.

Ameriški CNN je v sodelovanju z aktivistično skupino 1500Tasvir pregledal dokumente, videoposnetke, pričevanja in izjave, ki nakazujejo, da bi se lahko najmanj 43 ljudem, vključno z Nasr-Azadanijem, soočilo z neizbežno usmrtitvijo.

Iranske oblasti so v povezavi s protesti, ki jih je sprožila smrt Mashe Amini tekom policijskega pridržanja, prejšnji mesec že usmrtile najmanj dve osebi. Ena oseba je bila celo javno obešena. Izjave prič in uradni dokumenti, ki sta jih pregledala CNN in skupina 1500Tasvir, dokazujejo, da so potekala nagla sojenja in da so bile obtožbe, ki bi lahko privedle do smrtne kazni, pogosto podane med enim samim zaslišanjem.

Nasr-Azadani je obtožen vpletenosti v umor treh ljudi, vključno z dvema pripadnikoma paravojaške organizacije Basij, ki velja za pomožno policijsko silo v državi, med protesti v Isfahanu 16. novembra, je prejšnji teden poročal iranski državni medij IRNA.

Sprva obljubljali da ga bodo izpustili na prostost
“Od dneva, ko so ga aretirali, so oblasti govorile, da bo izpuščen do konca tedna,” je vir povedal za CNN. Po tem ni bilo nobenih informacij, nekaj tednov kasneje pa so jim oblasti sporočile, da bi lahko nogometaša obesili na trgu Shahid Alikhani.

Nogometaševa družina sprva ni vedela za razlog za njegovo aretacijo in uradniki niso želeli deliti informacij o njegovem stanju, je še povedal vir. Oblasti so nogometaševi družini sporočile, naj o primeru molčijo, če želijo, da ga izpustijo. Kakorkoli, sodišče je prejšnji teden sporočilo, da je pridobilo videoposnetek in zadostno dokumentacijo, kar naj bi dokazovalo, da je bil Nasr-Azadani del oborožene skupine. IRNA je poročala, da naj bi nogometaš priznal krivdo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Veliko zanimanje v Bruslju za razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....