V Istanbulu znova volijo župana

Datum:

V turški finančni prestolnici Istanbul bodo v nedeljo ponovili volitve za župana. Okoli 10 milijonov volivcev bo sicer izbiralo med več kandidati, a tekma bo dejansko potekala med favoritoma, kandidatoma glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Ekremom Imamoglujem in vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP) Binalijem Yildirimom.

                   

Volitve ponavljajo, potem ko je na lokalnih volitvah 31. marca presenetljivo zmagal Imamoglu z nekaj več kot 13.000 glasovi pred Yildirimom. A AKP se je na izid pritožila zaradi nepravilnosti, volilna komisija pa je pritožbi ustregla.

Za AKP je bil volilni poraz hud udarec, saj to najpomembnejše župansko mesto v državi izgubila po 25 letih vladavine. V mestu z okoli 16 milijoni ljudi živi 20 odstotkov vsega turškega prebivalstva, prispeva pa tretjino bruto domačega proizvoda. Ob tem ima turški predsednik Recep Tayyip Erdogan tesne vezi z mestom, v katerem je odraščal in bil župan. Yildirim je njegov dolgoletni tesen sodelavec.

Ankete pred današnjimi volitvami niso dale jasne slike, kdo bi lahko zmagal. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, možnost volilne prevare ni velika, saj potek volitev nadzira več sto tisoč opazovalcev, tudi 14 Sveta Evrope. Vprašanje pa je, v kolikšni meri so neodvisne glavne volilne oblasti, potem ko so po potrditvi zmage Imamogluja izid marčevskih volitev razveljavile.

Pomembna bo tudi volilna udeležba, saj se volitev marca ni udeležilo 1,7 milijona volivcev v mestu. Imamoglu bi lahko računal tudi na več glasov kurdskih volivcev, saj ga podpira leva prokurdska stranka HDP.

Izide je pričakovati v ponedeljek.

Demokracija.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

Zaradi poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se je...