V Italiji referendum za zaščito zakonske zveze moža in žene

Datum:

Podobno kot lani v Sloveniji želi tudi italijanska vlada sprejeti zakon, s katerim zakonska zveza ne bi bila več stvar moža in žene, pač pa bi vzpostavili tako imenovano ‘življenjsko partnerstvo’ dveh homoseksualcev ali dveh lezbijk. Opozicija sedaj zahteva razpis referenduma. 

                   

Prvo glasovanje je predlog zakona prenesel s 369 glasovi za in 193 proti. Zakon popolnoma izenačuje zvezeo dveh homoseksualcev ali dveh lezbijk z zakonsko zvezo moža in žene. Predlog urejanjihov  položaj v pravnem smislu. Dva homoseksualca in dve lezbijki bi tako lahko prevzeli priimke drug drugega, dedovali po partnerju ter urejali ostale zadeve glede pokojnine in stanovanja – enako kot zakonci.

Zveza dveh homoseksualcev oz. dveh lezbijk je nad zakonom seveda navdušena, opozicija pa opozarja na kar nekaj problematičnih točk. Zaščitniki zakonske zveze može in žene zakonu nasprotujejo, saj ta uničuje temeljno celico družbe – družino.

Ne nasprotujemo zakonu kot takemu; zavračamo le možnost, da se zakonska zveza med možem in ženo izenači z drugimi oblikami zvez ter možnost posvojitve otrok s strani dveh lezbijk ali dveh homoseksualcev in da lahko partner iz takšne zveze posvoji otroka svojega partnerja, kar v resnici, če pogledamo odločitve sodišč, že obstaja,” je, kot povzema radio Ognjišče, dejala koordinatorka komisije za referendum.

Za zakonsko ureditev, a proti posvojitvam
Opozicija opozarja na dolge korenine, iz katerih izhaja italijanski narod, temelj katerega je nedvomno družina in zakonska zveza moža in žene. Nasprotniki zakona še dodajajo, da morajo lezbijke in homoseksualci, ki živijo v skupnosti, imeti urejene zakone in enake pravice, a ne pristajajo na izenačitev zakonskih zvez ter možnost posvojitve otrok s strani teh parov.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...