V javnost prihajajo nove podrobnosti letalske nesreče v ruskem Smolensku, v kateri je pred 11 leti preminil poljski politični vrh!

Datum:

10. aprila bo minilo enajst let odkar je v tragični letalski nesreči v Rusiji v kraju Smolensk, preminil poljski politični vrh. Tragični dogodek je v teh letih postal vroča tema za številne teoretike zarote, saj so mnogi prepričani, da je prišlo do načrtnega strmoglavljenja letala oziroma so bile dopuščene takšne okoliščine, da je do njega prišlo. Na dan prihajajo novi izsledki italijanskih preiskovalcev, ki naj bi odkrili sledi razstreliva TNT  na razbitinah letala TU-154M.

O letalski nesreči pred skoraj enajstimi leti v ruskem Smolensku, v kateri je preminil poljski politični vrh, tudi nekdanji poljski predsednik Lech Kaczynski, še vedno obstaja več neznank. Na dan pa prihajajo nove informacije, da je že drugi tuj laboratorij potrdil, da je bila na razbitinah letala Tu-154M s katerim so politiki potovali, odkrita eksplozivna snov, poroča Polonia Christiana.

Kot kaže se počasi približujemo resnici o tem kakšni so bili resnični vzroki nacionalne tragedije aprila leta 2010. Poljski politični vrh se je namreč odpravil na praznovanje posvečeno pokolu v Katynu. Italijanski preiskovalci so se namreč po naročilu poljskih preiskovalcev ukvarjali s pojasnjevanjem okoliščin katastrofe v že omenjenem ruskem kraju. V italijanski laboratorij so bili poslani ustrezni vzorci. Sledovi so bili najdeni med obdukcijo in so bili pridobljeni z naslanjačev poljskega letala. Rezultati analize kažejo, da se je na njih nahajal TNT in heksogen (RDX).

Pokojni poljski predsednik Lech Kaczynski, ki je preminil v letalski nesreči v ruskem Smolensku. (Foto: wikimedia commons)

Do enakih ugotovitev so pred časom prišli tudi v Veliki Britaniji. Ob tem so preiskovalci potrdili, da je bilo mogoče razstrelivo najti zgolj na ostankih razbitega letala. V italijanski laboratorij so posredovali tudi prst iz okolice kraja nesreče, saj bi se sledovi razstreliva utegnili nahajati v okoliški prsti, ker je tam blizu letališče in vojaška baza, vendar v prsti ni bilo nikakršnih tovrstnih sledov. Ob naslednji obletnici bi se lahko pojavilo še eno poročilo, a tudi tedaj še ne povsem končno. Če bi se preiskava končala danes, bi bil končni izid z dvema ali tremi med seboj nasprotujočimi si poročili o dogodku.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...