V Kijev morda zadnja pošiljka orožja iz ZDA in možnost predaje ozemlja Rusiji

Datum:

Administracija Joeja Bidna pošilja v Ukrajino orožje in strelivo v vrednosti 250 milijonov dolarjev, kar bi lahko bil zadnji paket vojaške pomoči, razen če kongres ne sprejme zakona o dodatnem financiranju, ki vključuje finančno pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.

Iz zaloge Pentagona so zagotovili nov paket pomoči Ukrajini, ki vključuje streliva, komponente sistema protizračne obrambe in drugo. Ameriška uprava za to pošiljko ne potrebuje odobritve Kongresa.

Pošiljka orožja, ki ga je napovedala Bidnova administracija, bi tako lahko bil zadnji del pomoči ZDA za boj Ukrajine proti Rusiji, ker mnogi republikanci nasprotujejo nadaljnji podpori Ukrajine, tudi zaradi tega, ker naj bi Biden podpiral Ukrajino, ker sta on in njegov sin Hunter Biden prejela podkupnino od ukrajinskega energetskega podjetja. Republikanci so dejali, da bodo privolili v nov paket vojaške pomoči za Ukrajino, če se bo Biden strinjal s strogimi omejitvami priseljevanja, zaradi česar naj bi bila za migrante iz Južne in Srednje Amerike strožja pravila za azil.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so ZDA po podatkih nemškega Inštituta za svetovno gospodarstvo v Kielu Ukrajini namenile več kot 75 milijard dolarjev pomoči, vključno s humanitarno, finančno in vojaško podporo. Večina pomoči je šla za zagotavljanje oborožitvenih sistemov, usposabljanje in obveščevalne podatke, ki jih ukrajinski poveljniki potrebujejo za obrambo pred Rusijo.

Predaja ozemlja
Ker se je financiranje Ukrajine upočasnilo, so se zahodni partnerji odločili, da “tiho” spremenijo svojo retoriko do Ukrajine. Kot poroča Politico, si Bidnova administracija in evropski uradniki, namesto da bi podprli ukrajinski cilj popolne zmage nad Rusijo, zdaj prizadevajo izboljšati položaj Ukrajine v prihodnjih pogajanjih za konec vojne. Takšna pogajanja bi verjetno vključevala predajo delov Ukrajine Rusiji. New York Times piše, da naj bi bil ruski predsednik Vladimir Putin pripravljen na “premirje”, če bosta Kijev in Zahod priznala nezakonito zasedena ozemlja Ukrajine. Vendar Rusija uradno zaenkrat ostaja nezainteresirana za pogajanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Sprememba politike do Ukrajine?
Bela hiša in Pentagon javno vztrajata, da ni prišlo do uradne spremembe politike do Ukrajine in da še naprej podpirata njen cilj popolnega izgona ruske vojske iz države. Toda ameriški in evropski uradniki naj bi se z Ukrajinci že pogovarjali o prerazporeditvi kijevskih sil iz ofenzive v močnejši obrambni položaj proti ruskim silam na vzhodu. Bidnova administracija je osredotočena tudi na krepitev obrambne industrije Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da lahko njegova država postane ena največjih proizvajalk orožja na svetu in da lahko ukrajinska obrambna industrija postane ena izmed desetih najbolj produktivnih na svetu.

Spomnimo, da je ameriški predsednik Joe Biden prejšnji petek podpisal 886 milijard dolarjev vreden zakon o porabi za obrambo v proračunskem letu 2024, ki se je začelo že 1. oktobra letos in traja do 30. septembra 2024. V predlogu ni načrtovanega veliko denarja za Ukrajino ali Izrael, saj naj bi ta del zakona o izredni porabi sprejeli v začetku prihodnjega leta.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...