V letošnjem letu izdanih 19.850 dovoljenj tujcem za prebivanje – vlada rajši daje delo tujcem kot Slovencem

Datum:

V Sloveniji imamo 100.000 brezposelnih oseb, ki so prijavljene na Zavod za zaposlovanje. Realna številka pa je najbrž še višja, če upoštevamo še delo na črno in delo v tujini. Kljub temu, da dobra dvajsetina vseh prebivalcev Slovenije in kar osmina delovno aktivnih državljanov išče zaposlitev, pa je vlada odprla vrata za tujce, ki iščejo zaposlitev.

Do sedaj je veljalo, da se pri zaposlitvi tujca iz tretjih držav, postopek prične z oddajo prostega delovnega mesta za zaposlitev tujca. Na Zavodu za zaposlovanje pregledajo domači trg ter delodajalcu izdajo potrdilo, da bodisi imamo domače ustrezne osebe bodisi jih nimamo.

Za zaposlitev tujca je delodajalec potreboval potrditev Zavoda
Za zaposlitev tujca delodajalec namreč potrebuje pozitivno potrdilo Zavoda, to je, da v evidenci brezposelnih za tovrstno delo nimamo na voljo domačih ustreznih kandidatov. Po pozitivnem mnenju (če jim uspe, da ga dobijo), lahko na pristojni upravni enoti delodajalci vložijo vlogo za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo (za državljane Bosne in Hercegovine ter Hrvaške se trenutno vloga za dovoljenje vlaga na Zavod v Ljubljano).

Potem pa je 15.3.2016 priletela odredba vlade
Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela (V Uradnem listu št. 20/2016), določa, da od marca dalje za navedene poklice (orodjar, strugar, voznik tovornjaka in varilec) ni potrebno več izvesti kontrole trga dela. Delodajalci le oddajo prosto delovno mesto in Zavod jim izda dopis, da kontrola trga dela ni več potrebna.

S tem dobijo dovoljenje, da tujca zaposlijo brez kontrole. Delodajalec mora biti seveda ustrezno registriran, za navedeno dejavnost, ampak za to je potreben le klik ali dva in zadeva je urejena. Lahko si predstavljate, da so delodajalci to izvedeli in naenkrat imamo v Sloveniji veliko povpraševanje po tovrstnih poklicih.

Ministrica se hvali, da je zmanjšala brezposelnost, hkrati pa odpira vrata tujcem
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je že večkrat poudarila, da je tej vladi uspelo zmanjšati brezposelnost. Ni pa povedala koliko mladih Slovencev se je v tem času izselilo iz države, o tej uredbi pa tudi ni bilo ne duha ne sluha.

Samo v letu 2016 je bilo v Sloveniji izdani 19.850 dovoljen za prebivanje in delo v Sloveniji. Vsa ta dovoljenja so bila izdana državljanom tretjih držav, ki niso članice Evropske unije. Večinoma gre za državljane balkanskih držav, nekateri pa so iz bistveno bolj eksotičnih držav. Naša država je tako v zadnjih mesecih izdala dovoljenja za prebivanje 9642 državljanom Bosne in Hercegovine, 2512 državljanom Kosova, 1374 državljanom Makedonije, 1007 državljanom Rusije in 3657 državljanom Srbije. Drugih je bistveno manj, prihajajo pa iz Pakistana, Malavija, Maroka, Kazahstana in drugih držav.

Pri slabih 100.000 brezposelnih Slovencih vlada uvaža delovno silo in uvaja odredbe s katerimi omogoča trgu dela, da preskoči slovenske prosilce za azil. Najbrž ne gremo predaleč, če sklepamo, da je to še en od korakov vladne pro-migrantske azilne politike. Ker jih zaradi pritiska javnosti ne morejo “uvoziti” direktno, jih bodo pripeljali v Slovenijo kot delovno silo.

Vprašanja smo poslali tudi na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Odgovore še čakamo.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...