V letošnjem letu na območju Policijske uprave Novo mesto državno mejo nezakonito prestopilo že 1.221 migrantov!

Datum:

Potem ko je državljan z območja Črnomlja prijavil kaznivo dejanje vloma v njegov objekt, je dobil odgovor s strani policije, da ne morejo priti na ogled, ker naj bi imeli preveč dela z migranti. Zaskrbljen nad odgovorom se je obrnil na nas in mi smo v njegovem imenu preverili, če policija v zadnjem času beleži več dela z migranti kot običajno. Policijska uprava Novo mesto nam je sporočila, da so letos do vključno 5. junija pri ilegalnem prestopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev, pri čemer pa se kar 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov zgodi na območju policijske postaje Črnomelj. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, v drugem pa je zagorela skladovnica drv, kjer je ogenj, ki so ga zakurili, ušel nadzoru.

V lanskem letu (pet mesecev) so na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. V enem primeru so prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, ostale pa na območju Posavja.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so letos v prvih petih mesecih obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.094 oseb. Približno 60 odstotkov primerov nezakonitih prehodov se dogodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30 odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov pa na območju policijske postaje Brežice. Do vključno 5. junija letos so na območju policijske uprave pri ilegalnem pristopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

Večina migrantov ima alžirsko državljanstvo
Izkazalo se je, da je okrog 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okrog 33 odstotkov državljanov Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Tem pa po deležu sledijo državljani iz Sirije, Afganistana, Iraka, Irana, Indije itd.

Foto: Twitter

Potem ko so v letošnjem letu na območju Bele krajine zaznali povečanje nezakonitih prehodov državne meje, so na Policijski upravi Novo mesto pričeli izvajati številne aktivnosti za zmanjšanje in preprečevanje nezakonitih prehodov. Iz Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da policisti, ki opravljajo varovanje državne meje, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Te odpeljejo na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in so opravljeni policijski postopki.

Migranti vlomili v lesen pomožen objekt in celo zanetili ogenj
Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, ker pa na več mestih niso postavljene začasne tehnične ovire, posamezniki pri prečkanju pridejo tudi do bližnjih naselij. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, v drugem pa je zagorela skladovnica drv, kjer je ogenj, ki so ga zakurili, ušel nadzoru. Ogrožanja varnosti ali nasilja pa policisti niso obravnavali.

Foto: STA

Varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva je ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske, so poudarili na Policijski upravi Novo mesto. “Sodelovanje s prebivalci ob meji je zgledno. Občanom predlagamo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitenih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavu sumljivih oseb pa naj nemudoma obvestijo policiste na številki 113.”

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...