V Ljubljani zaznali največ kokaina, ekstazija in metamfetamina; sledi Velenje

Datum:

Mednarodna raziskava o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, ki so jo opravili z analizo odpadnih vod, kaže, da je med šestimi slovenskimi mesti najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju. STA poroča, da je bila večina obremenitev biomarkerjev v slovenskih mestih sicer pod povprečjem mednarodne raziskave.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je v sodelovanju z mrežo Score danes objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, v katero je bila četrtič vključena tudi Slovenija. Pri nas raziskavo koordinira Institut Jožef Stefan (IJS), iz katerega so tudi posredovali podatke o rezultatih. V raziskavi je lani sodelovalo 99 mest iz 27 držav s skupno 50 milijonov prebivalcev. Vključenih je bilo šest slovenskih mest oz. območij, in sicer Ljubljana, Maribor, Koper, Novo Mesto, Velenje in Domžale-Kamnik. Med slovenskimi mesti beleži najvišje masne obremenitve benzoilekgonina, ki je biomarker kokaina, MDMA, ki je biomarker ekstazija, in metamfetamina Ljubljana, Velenje pa prednjači pri rabi amfetamina. Vse povprečne masne obremenitve biomarkerjev v slovenskih mestih so bile sicer pod Score povprečjem, z izjemo MDMA v Ljubljani. Biomarker kokaina BE je bil tik pod povprečjem za Ljubljano in Koper.

Raziskovalci so v primerjavi z letom 2019 zaznali nižjo uporabo prepovedanih drog v Ljubljani v letu 2020 , z izjemo MDMA, katerega uporaba je višja. V opazovanem štiriletnem obdobju kaže uporaba kokaina in THC isti trend, splošno gledano pa nakazuje trend padanja. Manjša je tudi uporaba amfetamina, medtem ko je uporaba metamfetamina do leta 2019 naraščala, v letu 2020 pa je padla. Ljubljana je v raziskavi sodelovala četrto leto zapored. Tretje leto so v raziskavo vključene tudi Domžale s Kamnikom ter Maribor. V štajerski prestolnici so lani zabeležili nižjo uporabo prepovedanih stimulativnih drog v primerjavi z letom 2019 in nekoliko povečano uporabo THC. V triletnem obdobju meritev so opazili najvišje vrednosti ostankov kokaina, amfetamina in MDMA v letu 2019, a na osnovi zgolj treh zaporednih letnih meritev trenda uporabe drog še ne morejo napovedati, so navedli na IJS.

Izstopajo Velenjčani, v Ljubljani pa ekstazi
Nižjo uporabo kokaina in amfetamina, primerljivo uporabo MDMA ter povečano uporabo metamfetamina in THC so lani zaznali na območju Domžale-Kamnik. V triletnem opazovanem obdobju opazimo trend upadanja uporabe amfetamina in naraščanje uporabe THC. Koper, Novo mesto in Velenje so v raziskavi lani sodelovali šele drugič. V Kopru je uporaba vseh prepovedanih drog na letni ravni upadla, izjema je metamfetamin, katerega raba je stagnirala. Manj prepovedanih stimulativnih drog so zaznali v Novem mestu, primerljivo uporabo prepovedanih drog pa v Velenju. Za zanesljivo napoved časovnih trendov je sicer potrebno vsaj petletno spremljanje, ki v Sloveniji še ni doseženo. Kljub temu pa na Institutu Jožef Stefan že zaznavajo nekatere specifične časovne trende uporabe posameznih drog za vsako sodelujoče slovensko mesto.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...