V Mariboru konec poletnih festivalov

Datum:

S predstavo Morgan and Freeman v mariborskem lutkovnem gledališču so se v nedeljo skupaj zaključili kar trije mestni festivali, poleg festivala sodobnih performativnih praks Performa in jubilejne desete Platforme sodobnega plesa še 27. poletni lutkovni pristan. Slednjega se je udeležilo več kot 8000 ljudi, otroška žirija pa je podelila nagrade.

Na mednarodnem lutkovnem festivalu, ki ga vsako leto pripravlja Lutkovno gledališče Maribor, se je od 6. avgusta zvrstilo 23 predstav in osem drugih dogodkov. Ljubitelji lutk so si lahko ogledali predstave iz Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije, program so dopolnile tudi slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone.

Otroci so bili dobra žirija
Otroška žirija je v času festivala ocenjevala predstave in štirim otroškim podelila najvišjo oceno. Te so prejele predstava Edvard in njegovo čudežno potovanje Umetniške akademije iz Bratislave, predstavi Rdeča Kapica 2 ter Janko in Metka, obe v izvedbi češkega Gledališča nekega Edija, ter premierna uprizoritev domačega lutkovnega gledališča Coprnica Dragica, ki je nastala v sodelovanju s kolegi iz Teatra Puna kuća v Zagrebu.

Izmed omenjenih je otroška žirija na zaključnem glasovanju izbrala zmagovalko: posebno nagrado festivala za najboljšo otroško predstavo, poimenovano maček iz žaklja, je dobila predstava Coprnica Dragica, so sporočili iz gledališča.

Odziv obiskovalcev je bil navdušujoč
Poletni lutkovni pristan je tudi tokrat nagovarjal gledalce vseh starosti, a je bila večina programa namenjena najmlajšim. Organizatorji ocenjujejo, da je bil obisk festivala izjemen, več tisoč naštetih obiskovalcev pa je omogočilo predvsem dejstvo, da je bila večina predstav na ogled v zunanjem avditoriju lutkovnega gledališča, nekaj pa tudi v dvoranah gledališča, na Trgu Leona Štuklja, v Mestnem parku in ob Dravi.

STA, B.P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...