V New Yorku diskriminacija proti belcem pri delitvi zdravil za covid-19 – z Bidnovim “blagoslovom”!

Datum:

V zvezni državi New York so oblasti nedavno sporočile, da bodo imeli nebelci prednost pri rabi antiviralnih tablet proti covidu-19. Blagoslov za diskriminacijo proti belcem je že pred časom v enem od svojih izvršnih ukazov dal ameriški predsednik Joe Biden, ki je velik zagovornik “pozitivne” diskriminacije na račun belcev.

Ministrstvo za zdravje zvezne države New York je v objavi 27. decembra sporočilo, da bodo zaradi omejitev zalog antiviralnih tablet proti covidu-19 morali “ponudniki zdravstvenih storitev dati prednost zdravljenju pacientov z višjim tveganjem za hujšo obliko covida-19, dokler izdelek ne bo na voljo.” Taka navodila glede izvajanja triaže niti ne bi bila sporna, če v naštetih kategorijah bolezenskih tveganj ne bi bili uvrščeni tudi nebelci.

To je mogoče razumeti iz dveh zornih kotov. Prvi je po trditvah newyorškega ministrstva za zdravje nebelskost bolezen. Z drugega vidika so bojevniki za socialo med bolezenska stanja, ki imajo prednost pri zdravljenju z antiviralnimi tabletami, uvedli rasno kategorijo, zaradi katere so iz terapije, ki bi jim lahko rešila življenje, izključeni belci, ki sicer imajo ostale zdravstvene težave, naštete v vodilih ministrstva za zdravje. To je eklatanten primer diskriminacije proti belcem na rasni osnovi.

Nebelost kot rizična kategorija
“Nebela rasa ali hispansko-latinska etnična skupina bo morala šteti za povečano tveganje, saj so dolgotrajne sistemske zdravstvene in družbene neenakosti doprinesle povečano tveganje za hujši potek bolezni in smrt zaradi covida-19,” piše v dokumentu newyorškega ministrstva za zdravje, zakaj bi morali imeli nebelci prednosti pri pridobitvi zdravila proti covidu-19.

Zdravilo Molnupiravir (Foto: epa)

Po trditvah newyorškega ministrstva za zdravje zdravili Paxlovid in Molnupiravir zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo za 88 odstotkov in smrti zaradi covida-19 za 30 odstotkov v primerih, ko pacienti začnejo z jemanjem zdravila ob prvem pojavu simptomov bolezni. Paxlovid je namenjen starejšim od 12 let, medtem ko je Molnupiravir namenjen starejšim od 18 let, ki nimajo dostopa do alternativnih zdravil, odobrenih s strani Uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA). Edino takšno zdravilo, ki naj bi imelo učinek proti omikronu, je Sotrovimab.

14. amandma brez pomena
“Če lahko država rasno diskriminira za zdravstveno obravnavo, potem je 14. amandma resnično brez pomena,” je dogajanje komentirala novinarka in avtorica Abigail Shrier, ki se je zavzela za izpodbijanje rasističnih vodil pred sodiščem na podlagi ameriške ustave. Da gre za “sistemski rasizem, ki so ga vzpostavili progresivni demokrati,” meni tudi politični komentator Dave Rubin, ki se je pred nekaj leti tudi sam prišteval v progresivni tabor.

Dogajanje v ozadju pa je po poročanju Breitbarta osvetlil nekdanji svetovalec Trumpove administracije Stephen Miller, ki je opozoril, da je ameriški predsednik Joe Biden prvega dne v ovalni pisarni podpisal izvršni ukaz o “rasni enakosti”, za katerega so poznavalci že takrat opozarjali, da je to eklatanten primer legitimizacije rasne diskriminacije na račun belcev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...