Islamski napadalec v New Yorku zapeljal med množico in ubil osem ljudi – ko je izstopil je kričal “Alahu akbar”

Datum:

Policija je na Manhattnu v New Yorku aretirala 29-letnega osumljenca Sayfulla Saipova, ki je z avtomobilom zapeljal v več ljudi, nato pa je pot nadaljeval z nepravim orožjem, ko ga je ustavil policist s strelom v predel trebuha. Ameriški mediji poročajo o osmih mrtvih in 11 ranjenih. Policija je potrdila, da gre za teroristično dejanje, napadalec pa je po napadu kričal “Alahu akbar”. Po napadu so ugotovili, da je islamist prišel v ZDA leta 2010 na podlagi podarjene vize, ki jih je Obamova administracija vsako leto naključno podelila 50 tisoč tujcem.

Do zdaj znane informacije o dogodku so zelo skope, na družbenih omrežjih pa so zapisi, da je napadalec z avtomobilom zapeljal na kolesarsko stezo in začel zbijati pešce in kolesarje. Vse to se je dogajalo v nižjem delu Manhattna, v bližini porušenih stolpnic WTC. Za seboj je v razdalji 14 ulic pustil trupla, ranjence in polomljena kolesa ter paniko, z divjanjem je nadaljeval po ulici Chambers, kjer je trčil v majhen šolski avtobus in ranil še dve odrasli osebi in dva otroka. Takoj zatem je voznik izstopil in pričel strašiti z dvema puškama za “paintbal” in “airsoft.”

https://twitter.com/alteratyeshiva/status/925443112419450880

Na kraju dogodka je bil k sreči policist, ki je napadalca ustavil s strelom v predel trebuha. Terorist je strel preživel in je v zdravstveni oskrbi ter pod nadzorom.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Predsednik Trump napovedal še bolj zaostreno politiko do priseljencev
Terorist Saipov naj bi v preteklosti živel v državi Ohio, kjer je delal kot voznik, podjetje Uber je sporočilo, da je pol leta vozil zanj, vendar še ni jasno, na katerem območju. Vozniško dovoljenje naj bi imel s Floride, piše STA. V razbitem najetem poltovornjaku so našli listine z napisi v arabščini, ugiba pa se, da ga je navdihnila Islamska država, katere voditelji so svoje privržence pozvali, naj pobijajo zahodnjake z avtomobili in do tovrstnih napadov je doslej prihajalo predvsem v Evropi.

Med žrtvami napada v New Yorku je bilo kar šest tujcev. Argentina je potrdila, da je umrlo pet njenih državljanov, smrt svoje državljanke pa je potrdila tudi Belgija.

Foto: Twitter

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...