Na okupiranih ozemljih v Ukrajini imajo v šolah predmet vojaškega usposabljanja

Datum:

S pogledom v prihodnost uradniki na rusko okupiranih ozemljih v Ukrajini izvajajo kampanjo “domoljubne vzgoje”. Njen cilj je doseči srca in misli najbolj dovzetnih za ideološko prepričevanje: otrok. Rusija je vedno uporabljala militarizacijo javnega življenja za indoktrinacijo lokalnega prebivalstva. S tovrstno prakso nadaljuje še danes. Na tisoče otrok v Donbasu in na Krimu je predmet vojaškega usposabljanja ali drugih z vojsko povezanih dejavnosti. Čeprav o tej temi ni uradnih zapisov, so aktivisti za človekove pravice in mediji zagotovili obsežne dokaze o udeležbi otrok na dogodkih in usposabljanjih, povezanih z vojsko, in celo o njihovem novačenju v nedržavne oborožene formacije.

                   

Obstajajo različne militarizirane formacije, v katere so otroci vključeni in celo prisegajo na zvestobo tako imenovanim “kozaškim enotam”. Najbolj zaskrbljujoča pa je ruska Yunarmia, ki ‘rekrutira’ otroke od osmega leta naprej in jo dejansko nadzoruje rusko obrambno ministrstvo.

Okoli štiri tisoč krimskih otrok je bilo leta 2021 “rekrutiranih” v tako imenovano rusko “mladinsko armado” ali Yunarmio, skupno število otrok v tej militarizirani organizaciji pa je zdaj doseglo 29 tisoč (razdeljenih v 874 enot). Medtem ko ti otroci še ne bi sodelovali v kakršni koli vojaški akciji, jih ti že od mladih nog učijo, kako napolniti in uporabljati strelno orožje in jih indoktrinirajo s propagando agresorske države glede “domoljubja” in “sovražnika”. Kmalu bo minilo devet let od ruske invazije in priključitve Krima. To je zelo dolgo obdobje za otroke in mlade, od katerih se mnogi verjetno ne spomnijo življenja pred rusko okupacijo. Edine zgodovinske knjige, ki jih bodo uporabljali, so tiste, ki jih je zagotovila okupacijska država. Rusija uporablja vsa sredstva vključno z blokiranjem ukrajinskih medijev in političnim preganjanjem, da bi iz spomina otrok izbrisala vse elemente ukrajinske identitete. Najbolj srhljivo je, da poskuša takšno identiteto nadomestiti z “ruskim patriotizmom” in prepričanjem, da bi morali biti pripravljeni umreti za državo, za katero nezakoniti okupacijski režim trdi, da je njihova.

Tudi v Rusiji obstajajo zelo realni razlogi za zaskrbljenost zaradi te ‘mladinske armade’ in vojaško-domoljubne vzgoje mladih, piše Kphg.org. Razmere na okupiranem Krimu so še posebej šokantne. Yunarmia je namreč očitno namenjena otrokom s pranjem možganov, da bi verjeli v rusko lažno pripoved o zgodovini in “domoljubju” ter jih prepričali za sodelovanje v okupatorjevi vojski. To je izrecno prepovedano s četrto ženevsko konvencijo in v nasprotju z ruskim poveličevanjem vojne; novačenje in vpoklic v svojo vojsko lahko štejemo za vojne zločine. Po poročanju omenjenega medija naj bi obstajal ukaz, ki je nakazoval, da morajo vojaki vpisati svoje otroke v Yunarmijo. Čeprav je članstvo uradno prostovoljno, obstajajo poročila o otrocih, ki se soočajo z ustrahovanjem, če odklonijo sodelovanje. Pritisk je ogromen, za starše pa zelo težka moralna odločitev.

Hitlerjugend – Putinjugend
Yunarmia je del velike propagandne akcije, ki jo Rusija vodi od svoje invazije februarja 2014. Chekryhyn se spominja nedavnega propagandnega videoposnetka, v katerem otroci govorijo, kaj si želijo za novo leto. Mlajšim otrokom je bilo dovoljeno, da si želijo nekaj tako neideološkega, kot je kolo, toda 12-letnik je rekel, da ‘sanja’ o polni uniformi Yunarmia. Rusija vlaga milijone v vso to propagando s ciljem pranja možganov otrok, da bi se ti želeli pridružiti ruski vojski in da bi izgubili lastno ukrajinsko identiteto. Vse to bi lahko razumeli kot vojni zločin, navsezadnje pa tudi kot kršitev konvencije o otrokovih pravicah. Skupine za človekove pravice pojasnjujejo, da želijo otroke spodbuditi, da Ukrajino in zahodne države vidijo kot sovražne. Izkrivljajo jim dejstva o ukrajinski zgodovini in toleriranju zločinov sovjetskega režima. “To niti ni Hitlerjugend. Militarizem iz samega otroštva. P. S. Sklicevanje na Hitlerjugend je več kot resnično,” je zapisal eden od profilov na Twitterju ob objavi videoposnetkov, na katerem je razvidno, kaj Rusi počnejo z otroki.

Rusija uporablja tudi vojaško-patriotske klube za indoktrinacijo otrok; od septembra 2018 jih je bilo v DPR registriranih oseminštirideset. Njihov uradni namen se razlikuje med turističnimi dejavnostmi in dejanskim vojaškim usposabljanjem za mladino, vendar je sistematična militarizacija vedno prednostna naloga. Mladoletne kadete poleg rednega pouka učijo vojaških pravil, korakanja, metanja nožev in ravnanja z orožjem.

Številne skupine v okupiranih regijah, ki se ukvarjajo s tovrstno indoktrinacijo, so nastale na podlagi že obstoječih nevladnih organizacij. Prva javna organizacija Mir za Lugansk je bila na primer registrirana novembra 2014 in je svoj cilj opredelila kot “boj proti fašizmu in integracijo z Rusko federacijo”. Predvsem več kot 13.000 njenih članov dela v izobraževanju. Nekateri njeni projekti, kot je skrb za veterane, v mladih seje ideje sovraštva do Ukrajine. Nekateri so odkrito usmerjeni v militarizacijo. Drugi projekt, imenovan prostovoljci, ki je bil uveden za vključevanje ljudi v “humanitarno” pomoč, naj bi spodbujal otroke, da bi šli na fronto.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...