V prvih dveh mesecih letošnjega leta smo imeli v državnem proračunu 34,7 odstotka več prihodkov

Datum:

V državnem proračunu smo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležili za 34,7 odstotka več prihodkov kot lansko leto v enakem obdobju. Zabeležili smo tudi proračunski presežek, ki je znašal 94,4 milijona evrov. Prilivi od dohodnine so bili višji za 10,1 odstotka, prilivi od davka od dohodka pravnih oseb za 23,4 odstotka, prihodki od trošarin so narasli za 13,3 odstotka, prilivi od davka na dodano vrednost pa so bili višji za 39,1 odstotka.  Pozitivno je tudi to, da smo na strani odhodkov beležili upad, saj smo namenili manj denarja za obresti, transfere nezaposlenim in izplačila, povezana z epidemijo covida-19.

Državni proračun je v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležil približno 2,15 milijarde evrov prihodkov, kar je za 552,7 milijona evrov oziroma za 34,7 odstotka več prihodkov kot v primerljivem lanskem obdobju, ko smo bili priča delnemu zaprtju javnega življenja. Proračunski presežek je v dveh mesecih znašal 94,4 milijona evrov – februarja je proračun beležil 10,4 milijona evrov primanjkljaja, januarja pa 104,8 milijonov presežka.

Prilivi od davčnih prihodkov so v prvih dveh mesecih letos dosegli približno 1,67 milijarde evrov in so za 26,1 odstotka ali 345,2 milijona evrov višji kot v enakem lanskem obdobju.

Foto: Pixabay

Prilivi od dohodnine so v prvih dveh mesecih znašali 322,8 milijona evrov in so bili od primerljivega lanskega obdobja višji za 10,1 odstotka. Prilivi od davka od dohodka pravnih oseb so znašali 156,1 milijona evrov in so bili višji za 23,4 odstotka, prihodki od trošarin so narasli za 13,3 odstotka na 231,3 milijona evrov, prilivi od davka na dodano vrednost pa so v prvih dveh mesecih dosegli 764,8 milijona evrov oziroma 39,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ko so zaradi epidemije veljale obširne omejitve poslovanja.

Nadaljuje se ugoden trend prihodkov iz sredstev Evropske unije. V prvih dveh mesecih letos smo prejeli 255,1 milijona evrov, kar je 159,4 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Proračunski odhodki so v prvih dveh mesecih letos znašali približno 2,05 milijarde evrov in so bili za 200,3 milijona evrov oziroma 8,9 odstotka nižji kot enakem obdobju lanskega leta, saj so letos izplačila, povezana z epidemijo, bistveno upadla. “Zaradi izboljšanih epidemioloških razmer smo  tudi za stroške dela namenili manj sredstev,” so pojasnili na Ministrstvu za finance. V prvih dveh mesecih smo zanje porabili 254,9 milijona evrov, kar je 3,8 odstotka manj kot lani. Samo februarja so bili ti stroški za 9,7 odstotka nižji kot leto pred tem.

Manj denarja za obresti in transfere nezaposlenim
Za obresti smo v prvih dveh mesecih skupaj namenili 40,1 milijona evrov, kar je za 66,3 milijona evrov manj od primerljivega obdobja v lanskem letu. “To pripisujemo uspešnemu upravljanju z dolgom,” so obrazložili. Gospodinjstvom smo v obliki subvencij in transferov v prvih dveh mesecih namenili 315,5 milijona evrov, kar je 40,6 odstotka manj kot lani. Za 9,7 milijona evrov za četrtino so se zaradi nižjega števila nezaposlenih znižali transferi nezaposlenim, prenehala pa je tudi večina ukrepov, povezanih z blaženjem posledic epidemije.

Foto: Wikipedia

Za investicije je državni proračun v prvih dveh mesecih letos namenil 81,5 milijona evrov oziroma 27 odstotka več kot v enakem obdobju lani, kar potrjuje dinamično investicijsko aktivnost.

V letošnjem letu smo namenili več denarja za upokojence
Za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije smo prispevali 266,5 milijona evrov, kar je za 59,7 odstotka ali 99,7 milijona evrov več kot v primerljivem lanskem obdobju. “V letošnjem letu smo namreč namenili 68 milijonov evrov solidarnostnega dodatka za upokojence, višje pa so tudi obveznosti zaradi izredne uskladitve pokojnin,” so še pojasnili.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...