V Sloveniji premalo testiramo? Številke opravljenih testov na milijon prebivalcev Slovenijo uvrščajo v sam evropski vrh!

Datum:

V slovenski javnosti, še posebej na socialnih omrežjih, te dni mrgoli očitkov, da se premalo testira na covid-19. Podatki iz regije kažejo, da je število opravljenih testiranj v primerjavi s soseščino veliko večje od ostalih.

                   

V Avstriji so opravili 12.038 testov na COVID-19 na milijon prebivalcev, v Nemčiji, 10.962 na milijon prebivalcev, v Italiji 10.870, v Španiji 7.593, v Franciji 3.436 in v Veliki Britaniji 2.698 testov na COVID-19 na milijon prebivalev poroča N1.

Slovenija je po zbranih podatkih lahko zgled vsem zbranim. Opravljenih je bilo namreč 13.355 testiranj na milijon prebivalcev. Število opravljenih testiranj kaže, da se v Sloveniji opravi velik več testiranj glede na število prebivalcev kot pa drugod.

Res je, da so v Nemčiji testirali več kot 900 tisoč ljudi, v Italiji več kot 650 tisoč in v Španiji več kot 350 tisoč ljudi. A omenjene države imajo tudi veliko več prebivalcev, kot tudi potrebnih laboratorijev.

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) tests carried out in Europe as of April 6, 2020, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Stanje v Jugovzhodni Evropi kaže, da je tudi tu Slovenija po številu testiranj na milijon prebivalcev v samem vrhu. Na drugem mestu je Hrvaška z 2.395 testiranji na milijon prebivalcev, s 2.362 testiranji sledi Severna Makedonija, nato sledijo Črna Gora, Bolgarija, Madžarska in, Romunija z več kot dva tisoč testi na milijon prebivalcev, Bosna in Hercegovina s 1630 testiranji, Srbija s pol toliko, enako pa tudi Albanija.

Glede na to, da Slovenija vsemu navkljub ni eno od kriznih žarišč, število opravljenih testov kaže, da so preventivni ukrepi, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše učinkoviti. Število opravljenih testov kaže tudi, da zdravstveni delavci delajo vse v svoji moči, da bi zdravstveno krizo kar najhitreje uspešno prebrodili.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...