V Teksasu umrl novorojenček, žrtev zike

Datum:

V ameriški zvezni državi Teksas je zaradi zapletov, povezanih z okužbo z virusom zika, kmalu po rojstvu umrl novorojenček. Gre za prvo smrtno žrtev, ki jo je v Teksasu zahtevala zika. Sicer so v tej državi prijavili že 97 primerov okužbe z virusom.

                   

Iz zdravstvenega urada v Teksasu so sporočili, da se je novorojenček, ki je umrl na območju Houstona, z ziko okužil preko matere, ki je bila med nosečnostjo na potovanju v Latinski Ameriki, poroča NBC NEWS.

Kakor kaže se je dojenček z virusom zika okužil v maternici, v drugem tromesečju in umrl kmalu po rojstvu. USA Today poroča, da je bil bil mrtvorojeni otrok deklica. Imela je mikrocefalijo in druge poškodbe.

V Teksasu so doslej zabeležili 97 primerov okužbe z virusom zika, ki so vsi povezani z okužbo v tujini. Florida pa je edina država v ZDA, kjer so prenašalci virusa zika tudi  “domači” komarji.

Virus zika, ki ga prenašajo nekatere vrste komarjev, je nevaren predvsem za nosečnice, saj lahko virus vpliva na razvoj možganov še nerojenega otroka, zaradi česar pride do mikrocefalije. Virus je do sedaj najbolj prizadel Latinsko Ameriko, zato nosečnicam odsvetujejo potovanja v to deželo.

V. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...