V Ukrajini padel nov ostrostrelski rekord

Datum:

Ukrajinski ostrostrelec Vjačeskav Kovalski je nov svetovni rekorder v najdaljšem ostrostrelskem strelu v zgodovini, poroča Forces. Podrl je svetovni rekord, ko je zadel ruskega okupatorja na razdalji 3800 metrov. 58-letni nekdanji poslovnež, zdaj pa ostrostrelec protiobveščevalne enote ukrajinske varnostne službe, je streljal malo pred zoro 18. novembra.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je za operaterja varnostne službe imenovalo nekdanjega poslovneža, ki je izstrelil najdaljši ostrostrelski strel v zgodovini. “Mislim, da bodo Rusi zdaj vedeli, česa so sposobni Ukrajinci. Naj ostanejo doma in se bojijo,” je dejal 58-letnik, piše Forces.

Skupaj s partnerjem, ki je izračunal razdaljo, hitrost vetra in druge parametre, je v regiji Herson postavil položaj na nasprotnem bregu reke Dnipro od ruske vojske. Vojaka sta opazovala skupine ruskih vojakov, ki so sekali gozd. Imeli so jih za nepomembne tarče za streljanje, vendar je pozneje popoldne prispela skupina petih vojakov in Kovalski je opazil, da je eden od njih inštruiral druge – bil je častnik.

Potem ko se je odločil streljati, je Vjačeslavov partner začel meriti razdaljo do vojakov. Izračunal je parametre strela, zračno vlago in temperaturo, ki je vplivala na hitrost krogle. “Ustreliti morate takoj, saj se veter nenehno spreminja,” je dejal Kovalski in sprožil še enkrat. Iz posnetkov, ki so jih posneli vojaki, je razvidno, da je krogla na razdalji 3800 metrov dosegla cilj v približno devetih sekundah.

Kovalskyjev strel je bil podoben topniškemu, saj je krogla letela v paraboli približno 100 metrov nad tarčo, preden je pod vplivom gravitacije padla na njeno raven.

Po besedah ​​Kovalskega je krogla Rusa zadela v prsni koš ali trebuh. Prepričan je, da je vojak umrl. Po njegovih besedah ​​je bila krogla, ki so jo uporabili, po velikosti in potovalni hitrosti taka, da bi bilo nemogoče preživeti tak zadetek.

Prejšnji rekord je postavil Kanadčan
S strelom je podrl prejšnji svetovni rekord 3500 metrov, ki ga je leta 2017 postavil kanadski ostrostrelec iz Joint Task Force 2, ki je s puško BMG McMillan TAC-50 zadel tarčo na 3540 metrih. “Mislim, da bodo Rusi zdaj vedeli, česa so Ukrajinci sposobni. Naj ostanejo doma in naj se bojijo,” je dejal Kovalski za The Wall Street Journal.

Gre za ukrajinsko puško
Nov svetovni rekord je postavil z ukrajinsko puško MCR Horizon’s Lord kalibra 12,7×114 mm HL. Puška uporablja edinstven naboj ukrajinskega dizajna, ki je krogla kalibra 12,7 mm (.50 BMG) v ponovno stisnjenem naboju iz naboja 14,5×114 mm, ki ga uporablja mitraljez KPVT. Dolga je 16 cm.

Velika obremenitev smodnika v tulcu naboja sovjetskega mitraljeza je omogočila, da je težka krogla pospešila do velike hitrosti in ji prenesla dovolj energije za stabilen let na razdaljah več kot 2000 metrov. Puška Horizon’s Lord je bila razvita s sodelovanjem vodilnih ukrajinskih ostrostrelcev in inženirjev. Gre za večkalibrsko puško, ki jo je mogoče enostavno predelati v šest različnih kalibrov.

Foto: X

Puška HL 12,7×114 mm je dolga 1,82 metra in težka 16,7 kg. Sposobna je natančnega streljanja na razdalji do 3200 metrov. Puška je zasnovana s cevjo, ki jo je izdelal Bartlein Barrels, in japonskim merilnikom.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...