V Veliko Britanijo je lani s čolni prišlo 19 teroristov Islamske države

Datum:

Skoraj 20 domnevnih teroristov je lani izkoristilo azilno krizo v Veliki Britaniji za nezakonit vstop v državo iz severne Francije, so za časnik Daily Mail razkrili obveščevalni viri.

Skupaj 19 odraslih moških, povezanih s terorističnimi organizacijami – od katerih so nekateri povezani z Islamsko državo – je lani priplulo v majhnih čolnih čez Rokavski preliv med 45.755 posamezniki, ki so od takrat zaprosili za azil in trenutno prebivajo v migrantskih hotelih, ki jih financirajo davkoplačevalci.

Sedem posameznikov naj bi bilo predmet aktivnih preiskav v drugih državah, preden so vstopili v Veliko Britanijo, od katerih jih je pet poročalo o povezanosti z Islamsko državo. Od 19 osumljencev jih je pet državljanov Iraka, pet Irancev, štirje so prišli iz Afganistana in Somalije, eden pa je prispel iz Libije.

Cilj migrantov je večinoma kontinentalni del EU, nekaj pa jih pride tudi v Veliko Britanijo. (Foto: epa)

Po poročanju časnika je 19 osumljencev zdaj pod nadzorom varnostnih služb in protiteroristične policije. Vendar pa bodo oblasti imele velike težave pri odstranitvi iz države zaradi njihovih nerešenih prošenj za azil in zaščite, ki jim jo zdaj zagotavljajo britanski zakoni o človekovih pravicah.

“To je resnična težava in ni nekaj, kar bi lahko zlahka zaustavili,” je za časopis povedal varnostni vir.

“Ko so tukaj, jih lahko spremljamo in omejimo kakršno koli potencialno grožnjo, ki jo predstavljajo, vendar to povečuje celotno breme nadzora.”

Migrantom morje pomagajo prečkati tudi flote ladij v lasti NVO-jev. (Foto: Twitter)

David Barrett, dopisnik časnika za notranje zadeve, je pojasnil, da osumljencev ni bilo mogoče zavrniti, potem ko so nezakonito prispeli med prosilce za azil v majhnih čolnih, in dodal, da “zakoni o človekovih pravicah in mednarodne konvencije o beguncih zahtevajo, da jim je dana možnost, da zahtevajo pravico do življenja v tej državi za nedoločen čas”.

“Videti je, da ne more biti kazenskega pregona, ker dokazi proti njim temeljijo na obveščevalnem gradivu – ki ga ni mogoče uporabiti na sodiščih – in viri pravijo, da imajo oblasti zvezane roke,” je dodal Barrett.

Poročilo bo dodalo dodatno težo prizadevanjem konservativne vlade, da sprejme nov predlog zakona o priseljevanju, ki bo omogočil pridržanje in deportacijo vsakogar, ki nezakonito vstopi v državo.

Natalie Elphicke, konservativna poslanka iz Doverja, ki je obraz britanske azilne krize, je dejala: “Ljudje bodo upravičeno zaskrbljeni, da so teroristični osumljenci lahko vstopili v našo državo v majhnih čolnih in niso bili pridržani. To je nacionalni škandal.” Kolega konservativni poslanec Bob Seely je poročilo opisal kot “grozljivo in zelo zaskrbljujoče”.

“Naše varnostne agencije imajo dovolj na svojem krožniku, ne da bi jim bilo treba povečati nadzor, da bi se spopadle s prihodom tujih osumljencev terorizma,” je dejal in dodal, da “tisti, ki nasprotujejo vladnim ukrepom za zaustavitev krize z majhnimi čolni, odkrito potrebujejo preverjanje resničnosti.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...