V zadnjih desetih dneh obravnavanih skoraj dva tisoč nezakonitih prehodov državne meje

Datum:

Po poročanju portala Moja Dolenjska so slovenski policisti v zadnjih desetih dneh izsledili, prijeli in obravnavali 1.921 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega 507 na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Največ prijetih migrantov je bilo na območju PU Koper, nato na  območju PU Maribor, v zadnjih dneh pa se pojavljajo prijetja tudi na območju PU Celje. Po izračunu Računskega sodišča RS nas vsak migrant stane okoli 2.000 evrov. Od migrantov, kakor to policistom večinoma sami povedo, naj bi bilo največ državljanov Burundija, Afganistana, Iraka, Indije, Konga in Kube. Po poročanju portala tujci praviloma nimajo niti osebnih dokumentov, enako je potrdila tudi Policija.

Policija poročila o nedovoljenih migracijah za oktober še ni objavila, iz poročila do konca septembra pa je razvidno, da so jih do takrat prijeli 15.590. Če upoštevamo tretjino oktobra, se bo število prijetih nezakonitih migrantov povzpelo na 17.500, do konca leta pa bo krepko preseglo 20.000 tujcev. To tudi pomeni, da bomo slovenski davkoplačevalci samo za prijete v letu 2022 plačali okoli 40 milijonov evrov.

Število nezakonitih prehodov se je začelo povečevati z aprilom, po “povabilu” Goloba
V letu 2022 se bo podvojilo tudi število prijetih migrantov – v letu 2021 so jih namreč prijeli in obravnavali 10.067. Letošnja značilnost je tudi, da migranti ob prijetju nemudoma izrazijo namero za podajo prošnje za azil. Praviloma besedo azil izrečejo skorajda vsi. Lani je bilo takih približno polovica. Število nezakonitih migrantov se je letos začelo strmo povečevati z aprilom, ko je Robert Golob napovedal odstranitev ograje na slovenski južni meji in s tem migrantom dal vedeti, da so meje odprte in so v Sloveniji dobrodošli.

Takšni so podatki o ilegalnih prehodih z dne 30. septembra 2022, objavljeni na spletni strani Polcije, glede na doslej znano pa bo oktobrsko število ilegalnih prehodov okoli 6.000 (oktobra lani 962):

Foto: Policija

Ob tem iz Bosne in Hercegovine oziroma območja okoli Bihaća domačini poročajo, da prebivalci živijo ponovno v velikem strahu. “Kolone nezakonitih migrantov nenadzorovano prihajajo v mesta.” Opozarjajo, da se ponavlja leto 2018.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...