[V živo] Komentar Tomašiča in Ranta na očitke “kulcev” v interpelaciji zoper Vizjaka

Datum:

Spremljajte komentar na interpelacijo ministra Vizjaka, ki jo spremljamo v živo. Odgovorni urednik Aleksander Rant in direktor Nova24TV Boris Tomašič analizirata očitke “kulcev” zoper ministra.

                   

“Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci. Upam, da ste vsi tisti, ki ste navajeni, da vsako interpelacijo komentiramo na Novi24TV, že pred zasloni, in da ste pripravljeni na komentar. Z mano je Boris Tomašič, naš najljubši voditelj Nove24TV. Danes bova poskušala komentirati še en briljanten nastop levice v DZ-ju, namreč spremljamo interpelacijo ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka,” je uvodoma dejal odgovorni urednik Nove24TV Aleksander Rant.

Odgovorni urednik Rant: “Opozicija ministra Andreja Vizjaka oziroma “kulci” (Opozicija Kul) je vložila interpelacijo, ker imamo velesposobnega predsednika DZ-ja, saj je šele v decembru prišla na dnevni red, vložena pa je bila že 27. oktobra in od takrat je minister Vizjak za medije in javnost že marsikaj pojasnil. Ampak to ni ustavilo opozicije “Kulcev”, da bi se zamrznila v času in prostoru in danes ponavljala to, kar je že bilo zavrženo.” 

Tomašič: “Veš kako se reče, če ti gre nekdo na živce? Kulc te gleda!” Rant: “To je sedaj koalicija Kulcev, ki je postavila novo terminologijo oziroma “izrazologijo”.” Tomašič: “Tako kot tedaj, ko je profesor Marjanu Šarcu povedal, da je neumen kot “Kulc”. Rant: “In je rekel: ja seveda, saj sem “kulc”, ker sem v Kul-u. Z Borisom sicer to spremljava že od desete ure. Najprej je svoje povedal Rudi Medved, nekdanji direktor občinske uprave v Zagorju, sedaj poslanec LMŠ-ja, nato pa še minister Andrej Vizjak, ki se je po mojem mnenju celo nekoliko preširoko branil, v smislu, da je dejansko želel konkretno nanizati, kaj se je dogajalo leta 2007, če se ne motim, ko so nastali ti nezakoniti posnetki, prisluhi.

“Opozicija citira ene in iste stvari, ki jih je minister v svojem uvodnem nagovoru zavrnil”
In potem so se nadaljevale predstavitve poslanskih skupin. In kar mene najbolj moti v slovenskem Državnem zboru, jaz vem da predstavitve mnenja poslanskih skupin poslanci napišejo pred samo sejo. Pravzaprav samo nekaj citirajo ven iz tega besedila, ki so ga vložili, ampak da se ne znajo odzvati, ne znajo se odzvati. Opozicija citira ene in iste stvari, ki jih je minister v svojem uvodnem govoru zavrnil. Minister je na najmanj tri točke od štirih v interpelaciji, odgovoril na takšen način, da mu težko karkoli očitamo. Prvo točko, ki se najbolj nanaša na pogovor z Bojanom Petanom v letu 2007, bova z Borisom še posebej obdelala, ostale pa mislim, da bodo relativno hitro šle skozi. 

Odgovorni urednik Aleksander Rant. (Foto: Nova24TV)

Ampak, ne znajo se prilagoditi situaciji. Še vedno, trenutno govori poslanka Sukičeva iz skrajne Levice in še vedno ponavlja ene in iste floskule, ki od oktobra ne veljajo več pa smo že decembra. Konec leta bo kmalu, ne? In Boris, kaj je minister Vizjak, razen tega, da je imel en telefonski pogovor, pred 14 leti, ko so ga nezakonito snemali v nekem zasebnem pogovoru, še naredil narobe?” Tomašič: “Za primer: en konkreten očitek je: dokaz, da je Andrej Vizjak prijatelj od Petana, je to, da mu je podelil povečano koncesijo za črpanje tople vode v Termah Čatež. 

Terme Čatež so brez nadzora trošile enormne količine vode, zato je bilo treba koncesijo prilagoditi
Mislim, da mu je dal petkrat ali desetkrat večjo koncesijo kot jo je imel doslej. In to je res grozno, zakaj bi mu dovolil črpati takšne velike količine vode na prvo žogo? Kakšno pa je dejansko bilo stanje v Termah Čatež in kakšno je sedaj? Terme Čatež so imele koncesijo za črpanje manjših količin vode. Mislim, da je šlo za 80 tisoč evrov. In so denimo črpali 200 tisoč kubičnih metrov (številke si malo izmišljujem), ključna so razmerja. A v resnici pa so porabljali milijon in pol kubičnih metrov vode na leto, ne glede na to, da so imeli dovoljenje samo za 200 tisoč. Minister je lepo razložil zakaj: niso imeli opravljenih meritev, niso imeli niti števcev, da bi vedeli, koliko vode porabijo. 

Rant in Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Tudi monitoringa ni bilo, kaj s to vodo počnejo. Lahko so jo in so tudi jo spuščali neposredno nazaj v naravo. Spomnimo, da je šlo za vročo vodo. Veste kakšna ekološka katastrofa je to? In kaj je minister naredil? Zahteval je, da se te stvari uredijo, vprašal je strokovnjake, kakšne količine načrpane vode so še vzdržne in podelil takšno koncesijo. Ob tem pa je bilo potrebno pritrditi števce, izvajati redni monitoring in vse skupaj nadzirati tako kot je to potrebno. In kakšna je sprememba? Oni še vedno črpajo toliko vode kot so jo doslej nezakonito in plačujejo 400 tisoč evrov koncesije. Sedaj mi pa povejte ali je Vizjak naredil uslugo Petanu in Termam Čatež ali državi in državljanom in konec koncev tudi okolju? 

Črpanje termalne vode brez nadzora pomeni ekološko katastrofo!
Saj razumete: prej je bilo tako, da nihče ni ničesar nadziral, vodo se je črpalo, kolikor jo potrebujemo jo porabimo, višek spustimo v Savo oziroma kakšen potok in s tem povzročamo katastrofo. Vemo, da je hud problem, če se temperatura vode poveča za eno stopinjo, kaj šele če se črpa vodo, ki ima 60 C, toliko mislim, da ima temperatura vode iz vrtine. In Vizjak je naredil le eno stvar: dal je koncesijo na dejansko stanje, jih omejil z monitoringom in povišal njihovo plačilo. Ja bravo, Andrej Vizjak. Seveda, to pa so Kulci – podaljšek oziroma privesek oziroma “lutke” vzporednega mehanizma in morajo sedaj rušiti ministra, ker je napadel enega od njihovih pomembnih, celo glavnih financerjev. 

Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Rant: “In ena od takšnih lutk je očitno Nataša Sukić. Ona kljub vsem dokazom in racionalni logiki, ki Levici nekako ne leži, Levici namreč ne ležijo dejstva, Levici leži “bullshit”. Levici leži to, da kar nekaj nakladajo in sploh ne vedo o čem govorijo. Z Borisom zagovarjava ministra in bova tudi povedala zakaj. Ampak dokler tega ne poveva … Je pa treba povedati, da midva nimava interesa, Nataša Sukič pa ima interes. Zakaj? Točno tako, kot je Boris povedal zelo plastično: odkar je Petan prevzel Terme Čatež, so oni črpali toplo vodo iz vodonosnika. Niso imeli pojma koliko počrpajo. In če bi zmanjkalo, bi pač zmanjkalo in bi enostavno zaprli. 

Zaradi Vizjaka Petan državi pošteno plačuje 300 tisoč evrov več!
Niso vedeli ne tega, kam se ta voda odlaga, kaj se z njo dogaja, kakšno temperaturo ima, skratka ničesar. Po zakonu niso imeli narejenih meritev. In potem je prišel minister Vizjak in podjetju, ki ga obvladuje Bojan Petan, uradno Geološki zavod opravil meritve glede tega, kakšna je maksimalna obremenitev vodonosnika v Termah Čatež. In maksimalna obremenitev tega vodonosnika je 2,5 milijona kubičnih metrov. Ugotovila je, da Terme Čatež črpajo krepko čez tisto, kar so doslej plačevale. Tako so jim podelili maksimalno koncesijo 2,2 milijona kubičnih metrov, toliko da ne ogrožajo vodonosnika. In sedaj Bojan Petan oziroma podjetje, ki ga obvladuje, plačuje 280 – 300 tisoč evrov več državi, kot je plačeval v zadnjih 14 letih, odkar je nastal tisti famozni posnetek. In pazite Nataša Sukič reče, da je to dokaz, da je Andrej Vizjak Bojanu Petanu naredil uslugo. 

Rant, Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Se pravi: Andrej Vizjak je Bojanu Petanu “nalepil 300 tisočakov dodatnih stroškov, ki jih bo neposredno prejela država, zato ker Terme Čatež potrošijo toliko več vode, kot so v preteklosti plačevale. Po mnenju Sukičeve je to usluga Bojanu Petanu, povejte mi kako?” Tomašič: “Pa še nekaj je treba pojasniti: Če bi držala teorija Kulcev, da mu je dejansko dovolil, da poveča črpanje z 200 tisoč na dva milijona, torej desetkrat več, kam bo dal ta milijon kubičnih metrov? Kaj bo naredil z njim?” Rant: “Poplavil hotel?” Tomašič: “Bo vodo v bazenu segrel na 60 – 65 C, da se bodo vsi skuhali v njej? Terme Čatež so ogromne, imajo ogromne bazene in ogromne hotele, kar se vse ogreva s to termalno vodo in on je dejansko toliko trošil. 

Levica je na laži zgradila politični umor Vizjaka
Potrošnje ne more povečati za desetkrat. Samo okvir, dejansko stanje je bilo vzpostavljeno.” Rant: “Laž je osnova, da Levica lahko “nabija”. Ker, ko so oni prvič prejeli koncesijo, je bilo 200 tisoč kubičnih metrov vode, a že tedaj je bilo to pod vprašajem, sedaj je pa dva milijona 200 tisoč kubikov, kar je ugotovil Geološki inštitut. V vmesnem obdobju pa ni bilo opravljenih meritev. Tako ali tako ne vemo koliko so dejansko potrošili, ve se le na podlagi izračuna Geološkega inštituta, glede na velikost bazenov, glede na velikost stroškov ogrevanja itd. Porabili so krepko preko 200 tisoč kubikov vroče vode.

Rant. (Foto: Nova24TV)

Ampak Levica vzame nek papir iz leta 2000+ in en papir iz tega mandata ter reče: “Poglejte, Andrej Vizjak je dovolil Petanu, da počrpa dva milijona kubikov več tople vode”. Kam jo bo dal, tako kot je že rekel Boris, ne vem, mogoče se bo razlila po Krškem polju, nimam pojma!” Tomašič: “Sedaj pa predlagam, da greva naprej po točkah, ki so zelo konkretne: 1) da ga želijo razrešiti zaradi nezakonitega in netransparentnega delovanja v škodo države. Kaj to pomeni, kaj so obrazložili? Kaj je naredil? Nezakonito, netransparentno delovanje v škodo države?” Rant: “Minister Vizjak je bla, bla, bla … je rekel Petanu, da so davki “glupi”.” Tomašič: “A to je posnetek?” Rant: “Tako! To je to! Da je dovolil povečanje koncesije Petanu, kar je že bilo pojasnjeno.” 

Šlo je za nezakonito prisluškovanje in montiranje posnetka vzetega iz konteksta
Tomašič: “Ta nesrečni posnetek, to sem že večkrat razložil: to, da je ta posnetek prišel v javnost je katastrofa. Gre za nezakonito snemanje in sem prepričan, da je to tudi kaznivo dejanje. To, da se je zadeva zgodila pred 14 leti pa je še večja katastrofa, in da je bilo to zmontirano tako, da so bile izjave vzete iz konteksta. Če nekdo reče, dejanska izjava je bila “pa ne boš plačeval davkov tam kjer jih ni treba, ker je to “glupo”. To ne pomeni, da so davki “glupi”, ampak da je “glupo”, po slovensko “neumno” plačevati davke tam kjer jih ni treba. A kdor je poslušal celoten posnetek, ki ni bil zmanipuliran, je jasno, da minister Vizjak ni Petana nagovarjal “daj privatiziraj hitro in vzemi podjetje od države, ampak ravno nasprotno – da naj tega ne stori!

Voditelja Rant in Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Rant: “Da naj ne izkorišča svojega deleža v Termah Čatež, da kupuje delnice Term Čatež od podrejenih družb, kar je Petan naredil. In potem te delnice, ki jih je kupil, odpisal. Terme Čatež so takrat izgubile 30 milijonov, čez noč in postale eno “bolj ubogo” podjetje.” Tomašič: “Če ste spremljali: minister je naredil primerjavo med Termami Olimje in Termami Čatež – kakšen promet ustvarjajo Terme Čatež in koliko boljše so Olimje. Primerljivo: Olimje na slabši lokaciji, slabše prometne povezave in večji dobiček.” Rant: “Morate vedeti, da je avtocesta dejansko do Term Čatež. Danes se do njih pride mimogrede. Terme Olimje, Podčetrtek, do tja pa se je treba voziti čez hribe in doline.

Terme Podčetrtek so prosperirale, Petan pa je Terme Čatež zgolj izčrpaval!
Treba pa je vedeti: Podčetrtek je vodil nekdo, ki je poslovnež, ki mu je bilo do tega, da njegovo podjetje prosperira in ga je spravil s 7 milijonov na 25 milijonov prometa, medtem ko so Terme Čatež, odkar jih je prevzel Petan šle s 40 milijonov prometa na 27 milijonov (nekaj takšnega). Terme Čatež so kolapsirale, medtem ko je neko drugo podjetje, ki je na slabši lokaciji in bistveno težje dosegljivo z avtom itd. prosperiralo, ker ga je vodil nekdo, ki je posloven, ne pa nekdo, ki je kupil podjetje samo zato, da bi ga izčrpal. In to danes je minister Vizjak, ki je izkoristil svojih 30 minut, v uvodni predstavitvi pojasnil.” Tomašič: “Nekdo, ki je poskrbel za rast svojega osebnega premoženja na račun izčrpavanja podjetja. Pa kaj mu še očitajo?

Rant, Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Rant: “Nezakonito in netransparentno delovanje ministra v škodo države. Tako ali tako pa je bedarija, da je Vizjak interpeliran za nekaj, kar je naredil kot minister za gospodarstvo v letu 2007 kot minister za okolje leta 2021. Kot prvo ne gre za ista resorja, nobena inštitucija ni ugotovila, da je bilo tedaj karkoli narobe. Najbolj zanimivo pri naši opoziciji pa je to, ob tem navajam eno zelo zanimivo trditev: “da tudi minister Aleš Hojs ni ukrepal, ker je namesto, da bi preganjal Vizjaka, ob razkritju informacije, se je Hojsu zdelo bolj problematično izsiljevanje s posnetkom kot takšno, kot pa nezakonito koruptivno dejanje ministra Vizjaka.” Tomašič: “Saj to je dejansko problematično – samo nezakonito snemanje in potem izsiljevanje ministra na takšen ali drugačen način.

Na zvočnem posnetku ni ničesar nezakonitega: Slišati bi ga bilo potrebno v celoti
Konec koncev tudi preko medijev, da mora odstopiti, kar je prav tako izsiljevanje, sicer pa – na tem posnetku ni ničesar nezakonitega.” Rant: “To je pa poglavitno: midva z Borisom imava vsak svojo oddajo in se zelo trudiva povedati, da je realno stanje vedno popolnoma nasprotno od tega, kar vam plasirajo na POP TV-ju, RTV-ju in kar vam govorijo levi politiki. In sedaj vam bom povedal zakaj: v naši državi imamo bojda diktaturo. Vladajo nam ljudje, ki so bili demokratično izvoljeni na demokratičnih volitvah. Včeraj je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič dejal, da to ni demokratično, da večina preglasuje manjšino.” Tomašič: “Drugo pa je dejansko to, kar je Zorčič včeraj naredil: v DZ-ju so seje. Sprejme se dnevni red.

Rant, Tomašič. (Foto: Nova24TV)

Na začetku seje je bil sprejet dnevni red, na katerem je bila tudi točka “imenovanje članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija. Dnevni red lahko spremeni samo Državni zbor. Ko je enkrat izglasovan v DZ-ju, ga lahko samo večina v DZ-ju spremeni. In kaj se je zgodilo: mandatno-volilna komisija je izglasovala seznam tistih, ki jih predlaga DZ-ju, da jih izvoli v Programski in nadzorni svet. In Zorčiču to ni bilo všeč in se je odločil, da bo to točko umaknil z dnevnega reda. Katastrofa! Zloraba položaja, rušenje osnov demokracije, kršenje poslovnika, Ustave RS. Zorčič ne bi smel več biti predsednik DZ-ja.” Rant: “In potem pravi, da bi moral odstopiti Vizjak zaradi nekih domnevnih očitkov izpred 14-ih let. Zorčič je včeraj, arbitrarno, sam umaknil točko (ne Janša “diktator”) in je ni dal na glasovanje. 

Tisti, ki se obnaša diktatorsko je Igor Zorčič: O zakonitosti lahko razsojajo zgolj sodišča!
Sam se je odločil, da tega na glasovanje ne bo dal, ker je on sam, Igor Zorčič v lastni osebi, ugotovil, da je sklep nezakonit. V tej državi, o nezakonitosti, zaenkrat oziroma očitno ne več, odločajo sodišča. Sodišča odločajo o nezakonitosti, ne pa Igor Zorčič, ne Marjan Šarec in ne ne vem kdo, ampak sodišča. In ne more predsednik DZ-ja reči “jaz pa te točke ne bom dal na glasovanje”, ker je nezakonita. Kaj?” Tomašič: “Rekel je, da je nezakonita zato, ker Zakon o RTV-ju pravi, da morajo člani programskega sveta odražati razmerja v DZ-ju. Vemo, da je pred leti leva koalicija naredila podobno – ni upoštevala predlogov SDS-a.” Rant: “Nikoli ni upoštevala predlogov SDS-a.” Tomašič: “In SDS je sprožila ustavni spor na to temo, ravno iz naslova, da se ne spoštuje člen zakona, ki pravi, da DZ mora upoštevati razmerja v DZ-ju. Ustavno sodišče pa je ugotovilo, da ni nič narobe. In tudi če bi bilo nezakonito, predsednik DZ-ja nima nobene pravice samovoljno spreminjat dnevnega reda.”  

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...