Pobudniki vabijo k podpisu peticije za prenovo Metelkove po zgledu Roga!

Datum:

“Pozivamo vse pristojne, še posebno Mestno občino Ljubljana  kot lastnico zemljišča in objektov na območju samooklicane “Avtonomne cone Metelkova”, da se omenjeno območje uredi tako, da ne bo predstavljalo grožnje za varnost obiskovalcev, ki so predvsem mladi. Vse so nas šokirali prizori nevarnih in onesnaženih prostorov v Rogu in vsi vemo, da je na Metelkovi situacija podobna. Čeprav gre za javno površino in objekte v lasti Mestne občine Ljubljana, večina Ljubljančanov nikoli ni stopila na takšna “neslavna” območja zato si nismo znali predstavljati, da je situacija tako kritična,” so zapisali avtorji peticije za nujno prenovo Metelkove po vzoru Roga. 

Na Metelkovi se večinoma zbirajo mladi, ki so izpostavljeni nevzdrževanim objektom in različnim “inštalacijam” na javnih površinah, ki ne izpolnjujejo nikakršnih minimalnih standardov. Lastnik je Mestna občina Ljubljana in je kot takšna, civilno in kazensko odgovorna za morebitne poškodbe mimoidočih in obiskovalcev. Mestna občina Ljubljana se je v praksi odrekla upravljanju, kljub temu da je v katastru navedena kot upravitelj in lastnik. Več kot očitno je, da so trenutni uporabniki po svoje predelovali pročelja in nadstreške ter na njih montirali različne inštalacije, kar lahko ogroža mimoidoče in obiskovalce. Prosto stoječe stoji na javni površini, celo stolp iz elementov odrske konstrukcije na katero nato plezajo mladi in tam konzumirajo alkohol in prepovedane substance.

“Kaj če kdo pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc pade z višine? Ali so se kdaj pridobili ustrezna dovoljenja za takšne posege in ali je Mestna občina Ljubljana kdaj to sploh zahtevala za objekte in površine, ki so v njeni lasti?” Vsi vemo, kakšen zaplet je pridobiti dovoljenja za kakršen koli večji gradbeni poseg v stavbo ali uporabo javne površine, da o odrski konstrukciji na javni površini ne govorimo. O nesmotrnosti uporabe tega območja in povzročanju ekonomske škode Mestni občini Ljubljana in občanom sploh ne izgubljajmo besed. Vsi ostali moramo plačevati za vsako parkirno mesto, trgovci za vsako cvetlično korito in gostinci za vsak meter terase na javni površini. Na Metelkovi pa lahko nekateri opravljajo vso možno ekonomsko dejavnost brez kakršnih koli povračil v skupno občinsko blagajno.

Metelkova mesto. (Foto: sta)

“Sprašujemo se zakaj je Mestna občina Ljubljana postavila Center urbane kulture v nekdanjem kinu Šiška, ki je lahko zgled za urejeno in varno okolje za zabavo mladih in izvajanje alternativnih kulturnih dejavnostih?” Žal Center urbane kulture Kino Šiška ni nikoli zares zaživel in tudi ne more ob takšni nelojalni konkurenci kot jo predstavlja Metelkova. Logično je, da nekdo, ki zagotovi, da je vse skladno s predpisi in standardi ter skrbi za varnost obiskovalcev, kar je drago ter na koncu še plačuje davke, ne more biti konkurenčen nekomu, ki ne počne nič od tega. Višek bizarnosti te situacije pa je, da sta tako regulirani Center urbane kulture Kino Šiška kot povsem nereguliran AC Metelkova v lasti Mestne občine Ljubljana.

“Ali bomo vsi občani Ljubljane in posledično davkoplačevalci Slovenije plačevali tožbene zahtevke, če kdaj pride do hujše nesreče?”
Ne gre za ideološko vprašanje, saj se nihče ne vtika v tamkajšnji kulturni program in same uporabnike ampak gre za temeljna vprašanja odnosa do lastnine in odgovornosti, ki izhajajo iz tega in enakosti pred zakonom. Vsak ve, da je odškodninsko odgovoren, če ne skida snega pred svojim pragom in nekdo pade ter se poškoduje. Metna občina Ljubljana naj si ne zatiska oči pred dejstvom, da je samo vprašanje časa kdaj bo na Metelkovi prišlo do hude nesreče zaradi stanja, v kakršnem je zaradi neurejenih razmer. “Ali bomo posledično vsi občani Ljubljane in posledično davkoplačevalci Slovenije plačevali tožbene zahtevke, če kdaj pride do hujše nesreče, ker se ni pravočasno ukrepalo?”  

Žalosten pogled na zapuščene objekte nekdanje tovarne Rog, ki so jih nekdanji uporabniki povsem opustošili, s tem pa zakrivili pravo ekološko katastrofo sredi “najlepšega mesta” na svetu. (Foto: MOL)

“Zahtevamo, da se ponovi primer dobre prakse iz avtonomne cone Rog, kjer smo lahko videli sodelovanja lokalne skupnosti, občine ter MNZ-ja kakršnega bi si povsod želeli vsi občani in državljani.” Tukaj gre zahvala predvsem gospodu županu Zoranu Jankoviću, ki si je upal dregniti v to perečo problematiko nevarnosti stavb v “avtonomnih conah” čeprav je vedel, da bo deležen histeričnih reakcij in tudi groženj s strani “avtonomnih uporabnikov”, kar se je tudi zgodilo. Naj te javne površine in objekti postanejo varni ter urejeni in dostopni vsem občanom in ne samo nekakšnim uporabnikom “avtonomnih con” kamor ne stopi nihče drug. Zahtevamo, da se prostore poruši oziroma ustrezno obnovi, če je to mogoče. Obstoječi uporabniki pa lahko nato kandidirajo na razpisih Mestne občine Ljubljana za brezplačen najem prostorov za društva in zavode ter imajo prednost pri točkovanju na razpisu, ker so prostore predhodno uporabljali in v njih izvajali kulturne dejavnosti, saj le to nikogar ne moti. Ljubljančanke in Ljubljančani za varno zabavo mladih. Peticijo lahko podpišete TUKAJ

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...