Van Gogh Na robu norosti

9
foto: EPA

 

V prenovljenem Van Goghovem muzeju v Amsterdamu so odprli razstavo z naslovom Na robu norosti.
Na razstavi lahko obiskovalec dobi jasnejšo sliko o zadnjih mesecih umetnikovega življenja. Med drugim je na ogled tudi pištola s katero si je slikar vzel življenje.

Umiral je 30 ur

Van Gogh Na robu norosti 1
foto: EPA

Pištolo je 60 let po tem, ko se je na polju ustrelil, v zemlji našel domačin. Van Gogh se je ustrelil 27. julija 1890 in s strelno rano v rebrih še odšel v tamkajšnjo pivnico. Čez 30 ur je zaradi poškodbe umrl.

Za katero boleznijo je oboleval Van Gogh?

foto:EPA
foto:EPA

Razstava na ogled ponuja tudi dokumente s katerimi si Van Goghovi biografi lahko lažje pojasnijo dejstva iz slikarjevega življenja. Pismo Van Goghovega zdravnika daje odgovor na večno vprašanje o odrezanemu ušesu. Van Gogh si je odrezal celo uho in ne le dela, kot so nekateri razlagali. Pisma dajejo tudi podrobnejšo sliko o umetnikovi bolezni, a odgovor na vprašanje, za kakšno boleznijo je Van Gogh pravzaprav oboleval, ostaja odprto. Van Gogh si je življenje vzel pri 37 letih.

Eden največji umetnikov vseh časov
Bil je pionir ekspresionizma in imel močan vpliv na umetnost v 20. stoletju. Je eden največjih in najbolj prepoznavnih slikarjev v zgodovini. Njegovo doslej najdražjo sliko so leta 1990 prodali za 82,5 milijona dolarjev. Višjo ceno je dosegel le Picasso.

A.J., STA