“Večina delavcev migrantov je nad krivičnim slovenskim davčnim sistemom obupana in se želijo odjaviti iz slovenskega davčnega rezidentstva”

Datum:

Tedenski in mesečni delavci migranti se zaradi oddaljenih delavnih mest soočajo tudi z ločenim življenjem in nujnim najemom stanovanja v tujini.

                   

Poslanec SDS Jožef Lenart je na ministra, pristojnega za finance, dr. Andreja Bertonclja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko tedenskih in mesečnih delavcev migrantov. V njem je obrazložil, da se s problematiko davčnega priznavanja dejanskih stroškov v zvezi z delom soočajo tudi tedenski oziroma mesečni delavci migranti. Ti se za razliko od dnevnih delavcev migrantov ne morejo voziti vsak delovni dan v oziroma iz kraja, kjer se nahaja delovno mesto, in sicer zaradi prevelike razdalje med krajem opravljanja dela in družinskim prebivališčem. “Najeti si morajo stanovanje in po mojem vedenju stroškov najema stanovanja oziroma bivanja v tujini ne morejo uveljavljati za zmanjšanje davčne obveznosti, prav tako pa ne morejo uveljavljati nadomestila za ločeno življenje,” je zapisal Lenart ter ob tem dodal, da imajo v Avstriji in Nemčiji za take primere posebno davčno olajšavo, ki jo imenujejo dvojno gospodinjstvo – Doppelte Haushaltsfuehrung.

V zvezi s tem poslanec Lenart sprašuje ministra Bertonclja, ali in kdaj namerava ministrstvo urediti to problematiko in tedenskim oziroma mesečnim delavcem migrantom priznati stroške najema stanovanja oziroma bivanja v tujini. Zanima pa ga tudi, kako je z uveljavljanjem oziroma vštevanjem v davčno osnovo dela plače za poslovno uspešnost (božičnica) za vse delavce migrante (dnevne, tedenske in mesečne).

“Večina delavcev migrantov je nad krivičnim slovenskim davčnim sistemom, ki jim nalaga previsoke davčne obveznosti (kar velja tudi za slovenske davkoplačevalce), obupana in se želijo odjaviti iz slovenskega davčnega rezidentstva. Zanima me tudi, kakšne pogoje morajo izpolnjevati za odjavo iz slovenskega davčnega rezidentstva?” je še zaključil Lenart.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...