[Video] Ameriški državni sekretar Pompeo: Trump v polnosti pripravljen vojno posredovati proti Turčiji

Datum:

Odnosi med Ankaro in Washingtonom so bili zadnja dva tedna napeti še bolj kot običajno. Razlog za to je bila turška invazija na severovzhodu Sirije proti Kurdom. Američanom je uspelo doseči petdnevno prekinitev ognja, a ameriški državni sekretar Pompeo ponovno rožlja z orožjem in svari, da so ZDA pripravljene iti celo v vojno proti Turkom.

                   

V nedavnem intervjuju za CNBC je ameriški državni sekretar Mike Pompeo izjavil, da imajo raje mir kot vojno “a v primeru kjer bi bilo potrebno kinetično delovanje ali vojaško posredovanje, morate vedeti, da je predsednik Trump v polnosti pripravljen ukrepati.”

Pompeo je ob tem dodal, da ne želi prehitevati stvari, in da je končna odločitev o tem ali je potrebno vojaško posredovanje proti Nato članici na koncu še vedno v rokah ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Zdi, se da kljub vsem Trumpovim naporom, da bi se rešil jastrebov v svoji administraciji, nekateri še vedno ostajajo. Namreč izolacionistična Trumpova politika, ki je bila znana in pod plazom kritik vse od leta 2015, je v navzkrižju s prevladujočo miselnostjo v washingtonski močvari kjer tako neokonservativci kot “liberalci” zagovarjajo enako intervencionistično politiko sejanja nepotrebnih vojn po svetu na račun ameriške krvi in davkoplačevalskega denarja.

So Turki dosegli svoje?
S tem, ko je bilo prejšnji teden doseženo soglasje o 5-dnevni prekinitvi ognja, so Turki po poročanju RT dosegli svoje. Navkljub obtožbam z obeh strani, tako Turkov kot Kurdov, da niso spoštovali prekinitve ognja, je bila ta določena, zato da bi se lahko Kurdi umaknili s področja, ki ga je uradna Ankara določila za premestitev sirskih beguncev, ki se trenutno nahajajo v Turčiji.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...