[Video] Ameriški senat potrdil Trumpovo nominiranko Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico!

Datum:

Ameriški Senat je s 52 glasovi za in 48 glasovi proti potrdil imenovanje nominiranke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Amy Coney Barrett, za vrhovno sodnico. S tem je Trump v svojem prvem predsedniškem mandatu imenoval kar tri vrhovne sodnike, s čimer je dosegel nominalno ravnotežje moči med republikanci in demokrati pet proti tri (plus dodaten glas). Na strani demokratov je vrhovni sodnik John Roberts, ki naj bi bil republikanec, a zadnje čase rad glasuje skupaj s kolegi z nasprotnega pola.

S 52 glasovi “za” in 48 glasovi “proti” je ameriški Senat v ponedeljek, 26. oktobra 2020 v večernih urah na mesto vrhovne sodnice potrdil Amy Coney Barrett, s čimer je zgolj teden dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA zagotovljeno polno delovanje ameriškega vrhovnega sodišča.

Senatorji so glasovali po partijski liniji, izjema je republikanska senatorka iz Maina Susan Collins, ki se je pridružila demokratom in zavrnila podporo Coney Barretovi. Vsi ostali republikanski senatorji iz tako imenovanega “nikoli Trump” tabora z Mittom Romneyjem na čelu so spoznali kaj storiti, če hočejo še kdaj biti izvoljeni v senat in zato podprli nominiranko ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kmalu zatem je Coney Barrettova zaprisegla, ceremonijo je vodil vrhovni sodnik Clarence Thomas, eden izmed najbolj konservativnih vrhovnih sodnikov. “To je pomemben dan za Ameriko, za Ustavo ZDA in za pravično in nepristransko vladavino prava,” je ob zaprisegi Coney Barrettove poudaril predsednik Trump.

Barrettovo so pred tem že oktobra 2017 s 55 glasovi za in 43 proti imenovali za zvezno sodnico na prizivnem sodišču v sedmem okrožju. Mati sedmih otrok je že tretja Trumpova vrhovna sodnica. Pred tem je bil leta 2017 potrjen Neil Gorsuch, ki je zamenjal pokojnega Antonina Scalio, oktobra 2018 pa je bil po kalvariji lažnih obtožb o spolnem nadlegovanju, ki so mu jo pripravili demokrati v senatu, potrjen Brett Kavanaugh, ki je nasledil upokojenega Anthonyja Kennedyja.

Pred samim glasovanjem je vodja manjšine v senatu, Chuch Schumer potrditev Coney Barrettove po pisanju RT označil za “nelegitimno”. Vodja Republikancev v Senatu Mitch McConnell mu je na to odvrnil, da so ZDA ustavna republika kjer “legitimnost ne izhaja iz čustev.”

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...