[Video] Bojan Požar: Milan Kučan na silo vsiljuje Goloba, ki je obsojen na nizko podporo zaradi nezakonite plače

Datum:

Po obdobju negotovosti o morebitni reaktivaciji politične kariere Roberta Goloba je ta le razkril, da bo svojo politično zgodbo nadaljeval kot predsednik stranke Z.dej, ustanovljene s strani nekdanjega ministra za okolje Jureta Lebna. Leben se je odločil prepustiti vodenje stranke Golobu, kar zaradi časovne stiske pred volitvami ustreza tudi njemu. Stranke KUL-a so po poročanju N1 Golobu poslale vabilo na skupni pogovor, v njem pa zapisale, da se je opozicija povezala, da ustavi drvenje Slovenije v napačno in nevarno smer. Golob se je že sestal z LMŠ, SAB in Levico, na javni televiziji pa se je vnaprej odpovedal sodelovanju z SDS in strankami, ki sodelujejo v obstoječi vladi, ker naj bi med ljudmi širili jezo, sovraštvo in prepir, kar pa on prepoznava kot fašizem. Omenjena retorika napeljuje na Golobov vstop v bazen levice in leve sredine, kar pa po mnenju političnih analitikov ni taktično. Golobova sestava stranke je bila osrednja tema tokratne oddaje Tema dneva, o kateri je voditelj Luka Svetina spregovoril z raziskovalnim novinarjem Bojanom Požarjem.

Kot meni novinar Bojan Požar, se določena omrežja tranzicijske levice želijo pod vodstvom Goloba v novo stranko zliti LIDE (Igor Zorčič), Z.DEJ (Jure Leben), preostanke DeSUS-a (Ljubo Jasnić) in SAB. Tej ideji se Alenka Bratušek sicer upira, vendar je njena možnost za prestop parlamentarnega praga v primeru, da gre na volitve sama, minimalna. “Tiste stranke, ki v naslednjem mandatu ne bodo del vladne koalicije, vprašanje, kaj se bo potem z njimi zgodilo, velja za vse stranke, tudi za Golobovo,” je dejal Požar, pri tem pa poudaril, da tudi večja stranka, kot je SD, naslednja štiri leta ne bo preživela v opoziciji, “vsaj ne taka, kot smo jo do sedaj poznali”. Za razumevanje njenega odziva je potrebno vedeti, da je bil Robert Golob podpredsednik njene stranke, se pa zaradi neuskladitve glede financiranja volilne kampanje ob koncu volilne kampanje leta 2018 nista najbolje razšla. “Vemo vsi dobro, kako osebni odnosi med ključnim akterji slovenske politike vplivajo potem tudi na celotno politično sceno in odnose med njihovimi političnimi strankam,” je ob tem dodal Požar, ki meni, da se Bratuškova upira tudi zaradi svojega prepričanja o primernosti zasedanja predsedniškega mesta, je pa prepričan, da so tudi njene možnosti, da letos pride v parlament, bistveno manjše kot leta 2018.

Kar se tiče sestavljanja Golobove stranke s preostanki DeSUSa, Požar meni, da je to za Goloba trenutno najbolj optimalna opcija, saj ima od vseh strank, ki so mu na voljo, DeSUS edini, ki ima mrežo, saj LIDE in Z.DEJ kot novi stranki nimata nobene mreže, Golobu pa se niti ne sanja še, koga bi postavil ob svoj bok ob vodenju. “Golob je rekel, da bo pobiral ostanke, in to se zdaj res dogaja,” je dejal Požar, ob tem pa dodal, da ga izredno preseneča dejstvo, da Robert Golob kot menedžer oziroma nek organizator ni ustanovil svoje stranke, saj “če je imel občutek, da mu ne bo uspelo zbrati 200 podpisov za ustanovitev stranke, je zanj politična zgodba že izgubljena.”

Robert Golob po mnenju Požarja ni tip človeka, ki bi sedel v parlamentu in razpravljal, on želi oblast. Golobova retorika ostaja “trda” kot na svojem prvem nastopu na javni tribuni in ne daje vtisa, da jo bo v prihodnosti kaj omilil, kar pa Požarja ne preseneča, saj meni, da “Golob govori točno to, kar konzumenti tistega medija želijo slišati”, opomni pa tudi na to, da je tudi stranka SMC v preteklosti govorila, da z Janezom Janšo pa nikoli, zdaj pa sodelujejo že dve leti. “Robert Golob enostavno ni tip človeka, ki bi sedel in razpravljal v parlamentu, on želi biti na oblasti, želi imeti v rokah neke resurse in želi z njimi upravljat”.

Milan Kučan ga je vsilil, to KUL-ovcem ni povšeči
Predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo Sandi Češko je o Golobu izjavil, da bi raje bi videl, da se v politiki bolj angažirajo tisti, ki so se dokazali na tujih trgih, ki so se dejansko dokazali z ustvarjanjem nove vrednosti, razvojem podjetij, kot pa ljudje, ki se bolj ukvarjajo z distribucijo, kar je poleg ostalega nakazalo na nezadovoljstvo z dotično Golobovo reaktivacijo. Požar meni, da Milan Kučan nekako na silo vsiljuje Goloba kot potencialnega mandatarja, ki je po njegovem obsojen na majhno podporo zaradi morebitnega nezakonitega izplačila plač. Po njegovi oceni naj bi se njegova nizka podpora gibala med 8 in 12 odstotki, opozori pa na to, da v primeru, da je si je le nezakonito izplačal plače, mora za to odgovarjati pristojnim organom, njegova kazen ne sme biti (le) politična diskreditacija.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...