[Video] Česa takega pa še ne: Po incidentu in skandiranjem s topotanjem, je opozicija zapustila sejo!

Datum:

Pravilom, če bi bila korektna stališča in razprave se v to ne poseže, vendar tisti, ki vodi seje ima pravico, da intervenira v primerih, ko oceni, da razprava ali kaj drugega ne teče v skladu s Poslovnikom in opozoril sem. Mi se tukaj ne ukvarjamo s psihološkimi profili in tako naprej, ukvarjamo se z zakonom, ki se izrecno nanašajo na odpravljanje posledic zdravstvene krize pri nas,” je na nenavadno in agresivno obnašanje poslancev Levice in SD opozoril podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko.

Razprava o petem protikoronskem paketu je namreč v Državnem zboru (DZ) burila duhove opozicijskih strank. Poslanka in vrst stranke Levica Violeta Tomić in poslanka stranke LMŠ Tina Heferle sta se namreč sprli podpredsednikom DZ Jožetom Tankom, ki se naj bi po njunem mnenju vtikal in komentiral vsebino razpravljavcev. Tomićeva je teatralno začela razbijati po mizi, pri tem pa so se ji pridružili še ostali somišljeniki. Prepir se je menda pričel z izjavo Matjaža Nemca. Ta je Tanku med  drugim namreč očital, da ni sposoben voditi tega državnega zbora. “To dokazujete vsakič, z vsako sejo posebej,” je dejal. Tanko je po dveh opominih Nemcu vzel besedo.

Poslanec Jure Ferjan je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da je to “demokracija” po kriterijih stranke Levica in stranke SD oziroma nesramen napad na stranko NSi Tadejo Šuštar med predstavitvijo poslanskih stališč PKP5, s katerim vlada Republike Slovenije ponovno pomaga slovenskemu prebivalstvu in gospodarstvu. Poslanec Aleksander Reberšek pa je na Facebooku komentiral, da je vsebina protikoronskega paketa večja in močnejša od proceduralnih zapletov. “Naj prevladajo ukrepi. Opozicija želi z napadi razvrednotiti delo našega ministra!”

“Včeraj smo sedel skupaj na internem sestanku, delovni posvet predsednika Državnega zbora, kjer smo se pogovarjali o vodenju sej in vi, tako kot vsi mi, vsi podpredsedniki, vsi predsedniki delovnih teles in tudi vi, gospod Tanko, smo se v en glas strinjali, da, ko vodimo seje, ne komentiramo vsebinsko razpravljavcev, se ne vtikamo vsebinsko v stališča posameznih poslancev ali poslanskih skupin,” je Tanku rekla Tina Heferle. Seje se morajo voditi v skladu s poslovnikom, je odgovoril Tanko, vse mora potekati v skladu s poslovnikom. Na postopkovni predlog Heferletove, naj tudi on vodi sejo v skladu s poslovnikom, pa je odgovoril: “Seveda, to se trudim, kajne, ampak tudi vsi tisti, ki imate besedo, ki dobite besedo, se trudite, da boste razpravljali v skladu s Poslovnikom in razprave, kajne, ki povzročajo, ne vem, nemir v dvorani, niso…take razprave pač, predsedujoči mora opozorit na take stvari in …” Tankovih besed se žal praktično ni slišalo, zaradi ropotanja po mizah, ki so ga povzročali poslanci opozicije.

Žalostno. Slovenija se na vse moči bori z virusom, vlada skuša s petim protikoronskim paketom, ki med drugim na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe za ohranitev delovnih mest, v čim večji meri pomagati državljanom, ki jih je epidemija tako ali drugače prizadela. Medtem pa v Državnem zboru opozicija zganja norčije in se obnaša kot da bi bili v živalskem vrtu. In potem si še dovolijo kritizirati komuniciranje aktualne vlade in vladnega govorca. Povsem nedopustno in predvsem neprimerno času, v katerem se trenutno nahajamo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...