[Video] Demoralizirani ruski vojaki se predajajo kar z belimi spodnjimi hlačami na topu tanka

Datum:

Demoralizirani ruski vojaki se na jugu Ukrajine predajajo ukrajinskim braniteljem. To med drugim dokazuje priložen posnetek, ki prikazuje ruski tank, na katerega so ruski vojaki v želji po predaji privezali bele spodnjice. 

V sredo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da so ukrajinske oborožene sile v zadnjih dneh napredovale pri osvobajanju okupiranih ozemelj na vzhodu in juge države. Nadzor je bil po besedah predsednika vzpostavljen v več krajih v regijah Harkov, Herson, Lugansk in Doneck. “Naši vojaki se ne ustavijo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja,” je bil jasen.

Kot je znano, so ukrajinske sile v soboto vnovič prevzele nadzor nad strateško pomembnim mestom Liman v regiji Doneck. V torek so ukrajinski vojaki prebili rusko obrambno linijo na jugu Ukrajine in tam izvedli največji preboj od začetka vojne. Po besedah ukrajinskega guvernerja regije Lugansk Sergija Gajdaja je ukrajinska vojska že začela osvobajati to regijo na vzhodu Ukrajine, ki je bila skoraj v celoti pod okupacijo okupatorske strani. V videosporočilu je po poročanju STA izpostavil, da je nujno očistiti ozemlje v mestu Kremina, Rusi namreč širijo protipehotne mine, katerih namen je pohabljanje ljudi.

Ruski vojaki se množično predajajo
Ukrajinski obveščevalci poročajo, da se v mestu Lyman posamezne skupine ruskih vojakov predajajo ukrajinskim oboroženim silam. Trenutno potekajo pogajanja na več ravneh. “Strateški cilj in ambicija je menjava vseh za vse, hkrati pa seveda potekajo tudi pogajanja o individualnih menjavah. Ukrajina bo naredila vse, da se vsi branitelji vrnejo nazaj domov,” je povedal predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Andrij Jusov. Ukrajinska stran poudarja, da z ruskimi ujetniki ravna v skladu z Ženevskimi konvencijami. To pomeni, da imajo zajeti ruski vojaki na vsakih nekaj dni možnost komunikacije s svojimi najbližjimi, prejmejo tri obroke dnevno in imajo dostop do zdravstvene oskrbe.

Državni projekt, imenovan “Hočem živeti”, je namenjen pomoči vojaškemu osebju ruske vojske pri varni predaji oboroženim silam Ukrajine. Glavni obveščevalni direktorat ukrajinskega obrambnega ministrstva pravi, da je v zadnjih nekaj tednih kontaktiralo več kot 2 tisoč ruskih vojakov in prosilo za priložnost, da se predajo. Jusov je dejal, da je narastlo število prošenj po uspešni protiofenzivi oboroženih sil Ukrajine v regiji Harkov in napovedi delne mobilizacije v Ruski federaciji.

Foto: posnetek zaslona YouTube

“Začeli so nas klicati ne le vojaki, ki so bili na ozemlju Ukrajine kot del okupacijske vojske, ampak tudi tisti, ki so bili pravkar mobilizirani in so še vedno na ozemlju Ruske federacije, ali njihovi sorodniki ali celo ljudje, ki so sumili, da bi lahko bili mobilizirani in so za vsak slučaj preverjali. V nekaj tednih smo [prejeli] že več kot 2000 takih zahtev,” je pojasnil.

Za informacije o tem, kako se predati, naj rusko vojaško osebje ali njihovi sorodniki in prijatelji pokličejo na številko, ki je dostopna 24ur na dan (+38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84).

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...