[VIDEO] Dokaz, da homeopatija ne deluje?

Datum:

V zadnjih letih naj bi več študijam uspelo ugotoviti glavne napake v principih homeopatije. Najnovejša raziskava dokazuje, da ni homeopatija nič bolj učinkovita kot placebo. Homeopatija sicer sloni na treh osnovnih načelih, poročilo avstralskega državnega sveta za medicino in raziskave pa je ugotovilo, da temelji homeopatije niso skladni s temeljnimi koncepti kemije in fizike. 

                   

Homeopatija že okoli 200 let velja za alternativno metodo zdravstvu, a kot nekateri strokovnjaki opozarjajo, to ne pomeni, da ta metoda tudi resnično deluje. V zadnjih letih so raziskave učinkovitosti homeopatije vse pogostejše, razkrivajo pa, da ima homeopatija že v osnovi nekatere napačne principe.

Mnogi ljudje pogosto zamenjujejo pojma homeopatska in naravna zdravila. A to še zdaleč nista sinonima. Niso vsa naravna, zeliščna zdravila tudi homeopatska. Ta namreč slonijo na drugačnih teorijah o nekaterih boleznih, kot jih pozna klasična medicina, in vsebujejo tri osnovna prepričanja.

Homeopatija sloni na treh načelih
Prvo je načelo podobnosti, kar v homeopatski osnovi pomeni, da se podobno lahko zdravi s podobnim. To temelji na spoznanju Hahnemanna, začetnika homeopatije, da lahko snov, ki pri zdravem človeku povzroči pojav določenih simptomov, zdravi bolnika z enakimi simptomi.

Drugo načelo je načelo individualnosti, ki naj bi bilo bistvo tega, da zdravnik predpiše zdravilo na podlagi bolnikovih individualnih simptomov in ne na podlagi posplošene diagnoze.

Tretje načelo je načelo potenciranja, kar pomeni, da se zdravilo pri pripravi redči in pretresa, s čimer se zmanjša možnost stranskih učinkov, zveča pa se lahko učinkovitost teh zdravil, je menil Hahnemann.

Redčenje naj ne bi delovalo
A nekateri znanstveniki danes opozarjajo, da te teorije ne držijo in da homeopatija deluje le v tolikšni meri, v kolikšni deluje placebo. Avtorji videa predvsem razlagajo, zakaj ne drži zadnje izmed načel. Vzorec kavnega zrnja, ki se je uporabljalo za zdravljenje nespečnosti, so zmešali z devetimi kapljicami vode. Iz tega so nato vzeli kapljico zmešane snovi in jo ponovno razredčili z devetimi kapljicami vode. To so ponovili šestdesetkrat in ugotovili, da v zadnjem vzorcu vsebnosti kave ni bilo več moč zaznati.

Znanstveniki tako zaključujejo, da je statistično verjetno, da v zdravilih, ki so bili redčeni več kot trinajstkrat, ni sledi pravega zdravila. Osnova za ta video je bilo poročilo avstralskega državnega sveta za medicino in raziskave, ki je sklenilo, da temelji homeopatije niso skladni s temeljnimi koncepti kemije in fizike, še piše Daily Mail.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...