[Video] Maroški navijači ponovno razgrajali po francoskih mestih, smrt 14-letnika

Datum:

Francija si je zagotovila mesto v nedeljskem finalu z zmago nad Marokom z 2:0 in s tem končala pravljico afriške strani v izločilnih bojih. Vendar pa je rezultat spodbudil hude nemire v delih Francije, vključno z grdimi prizori v Montpellieru, ki so bili ujeti na kameri in so završali po socialnih omrežjih. Med nemiri je umrl tudi 14-letni deček.

Tekma med Marokom in Francijo, ki je bila odigrana v četrtek zjutraj v Katarju, je imela političen in čustven odmev za obe državi, saj je bil Maroko od leta 1912 do 1956 pod francosko oblastjo. Medtem ko so navijači obeh ekip po tekmi videli veselo proslavljanje v francoskih mestih, je prišlo tudi do nemirov od Bruslja do Amsterdama in Lyona. V Montpellieru je umrl 14-letnik, potem ko ga je zbil avto. Dečka so po poročanju tujih medijev odpeljali v bolnišnico, a je kmalu zatem umrl.

Na socialnih omrežjih se je pojavil šokanten videoposnetek tragičnega trenutka, ko so 14-letnika povozili na ulicah Montpellierja med izgredi maroških navijačev po porazu proti Franciji v polfinalu svetovnega prvenstva. 14-letni deček je bil del velike skupine navijačev Maroka, ki so paradirali po Rue de la Mosson v južnem francoskem mestu, ko so naleteli na belo kombilimuzino, skozi okno katere je plapolala francoska zastava. Skupina se je spustila na avto in poskušala lastniku iztrgati zastavo, ko je voznika zagrabila panika in je naglo zavil, da bi zapeljal na nasproti vozni pas in hitro pobegnil. Več članov množice se ni moglo pravočasno odzvati in najstnika je zaneslo pod kolesa, pri čemer je utrpel hude poškodbe. Oblasti so potrdile, da so ga premestili v bližnjo bolnišnico, a je pozneje umrl.

Po polfinalu svetovnega prvenstva se je policija močno borila za vzdrževanje reda med spopadi francoskih in maroških nogometnih navijačev v mestih po vsej Franciji in Belgiji. Na prizorih iz mest Montpellier in Nice na jugu Francije je videti navijače, ki se pretepajo na ulicah, drug proti drugemu mečejo bakle in na ulicah zažigajo zabojnike za smeti, medtem ko so bili policisti primorani uporabiti silo in vodne topove, da bi jih umirili.

Eden od posnetkov na Twitterju prikazuje brutalni napad Maročana nad francoskim državljanom, posnetek je grozljiv, profil, ki ga je objavil, pa je zapisal: “Domnevni videoposnetek prikazuje francoskega državljana, ki nosi francosko zastavo, brutalno pa so ga napadli maroški navijači.”

Po poročanju DailyMail se je v Bruslju zbralo približno 100 maroških navijačev, ki so v policiste metali pirotehnične izdelke, ta pa je na koncu posredovala s solzivcem. V pripravljenosti na najhujše je bila tudi francoska policija, ki je na ulice poslala približno 10 tisoč policistov, od teh jih je bilo 2200 nameščenih na lokacijo ob Elizejskih poljanah. Navijači Maroka v Franciji so bili v slavnostni noriji, vse odkar se je njihova ekipa podala na svojo zgodovinsko pot svetovnega prvenstva in tako postala prva afriška in arabska ekipa, ki se je uvrstila med zadnje štiri na svetovnem vrhunskem dogodku. Po zmagi nad Portuglasko v četrtfinalu so se maroški navijači zapletli v spopade s francosko policijo, uničevali avtomobile in izložbe trgovin, medtem ko so navijači v Bruslju povzročili nerede, ko je njihova ekipa v skupinskem delu premagala Belgijo z 2:0. Po porazu s Francijo pa so svojo norijo ponovno prenesli na ulice in v jezi uničevali vse, kar jim je prečkalo pot.

Naroda, ki sta globoko prepletena s svojimi kolonialnimi vezmi in povojnimi tokovi delovne sile migrantov iz severne Afrike v Francijo, si delita zgodovino, ki je oblikovala njuni identiteti in njuni politiki ter poskrbela za včasih razdražljiv odnos. Francija in Belgija sta domovini velike maroške skupnosti, od katerih jih ima veliko dvojno državljanstvo.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...