[Video] Milijoni za uživalce mandljevega mleka, poplavljenci še vedno čakajo na sanacijo!

Datum:

“Inštitut 8. marec je zaskrbljen, ker je v mandljevem mleku premalo mandljev, medtem ko propada zdravstvo, poplavljenci še vedno čakajo na sanacijo, vlada nas duši z višjimi davki… In za take zgrešene akcije nevladniki dobivajo milijonske investicije!” je nad stanjem kritična voditeljica znanega podcasta Na tekočem Karin Planinšek.

Navkljub temu, da je že kar nekaj časa znano, da velika draginja otežuje preživetje navadnih državljanov, so aktivisti iz vrst Inštituta 8. marec do te ugotovitve prišli iznenada. Pri problematiziranju “skrčinflacije” so še posebej problematizirali primer mandljevega napitka, (sicer ne ravno živila, ki bi bil v uporabi na vsakdanji ravni večine ljudi), ki po njihovih besedah navkljub isti ceni danes vsebuje le 3 odstotke mandljeve paste, prej pa je vseboval 7 odstotkov.

A marsikdo si od zbiranja podpisov za peticijo, ki bi trgovce prisilila k temu, da označujejo izdelke, kjer se je količina zmanjšala, težko predstavlja, kaj naj bi od tega imeli navadni državljani. Konec koncev je namreč vladajoča politika tista, ki ima v rokah škarje in platno.

Da je tovrstna akcija, ki se jo gre Inštitut 8. marec, le odvračanje pozornosti drugam, meni marsikdo, med drugim Karin Planinšek. “Za tako visoko inflacijo in višje cene hrane, položnic in tako naprej je kriva politika pod trenutno vlado, ki nekontrolirano zapravlja naš davkoplačevalski denar. Fiskalni svet jih je že večkrat opozoril, naj se umirijo, pa so ga ignorirali,”  je poudarila.

Naša vlada, kot kaže, zlahka najde 6,5 milijona za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki še kar niso razdeljeni med uporabnike, medtem pa garancija teče, za njihovo hranjenje pa je treba mesečno odšteti skoraj 2.500 evrov. Prav tako ni bilo težko najti 7,7 milijona evrov za propadajočo sodno stavbo, njena uporabnost pa bo zahtevala nov zajetni finančni vložek. Medtem ko nam bolnišnice propadajo in se v njih ne vlaga, bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek vrgla 61 milijonov v nadgradnjo železniške postaje Nova Gorica.

Nevladniki so največji dobičkarji te vlade
A daleč od tega, da je to vse. Golobova vlada v teh časih ne pozablja niti na tiste, ki so jo pomagali izvoliti, namreč na nevladnike. Zanje so bili namreč v času aktualne vlade objavljeni že kar štirje razpisi v skupni vrednosti 26,8 milijona evrov. Poleg tega sedaj prihaja še en nov razpis za nevladnike, vreden 6,3 milijona evrov. Tokrat je denar namenjen “za krepitev prepoznavnosti in kakovosti regionalnih stičišč oziroma mrež na njihovem področju delovanja, s tem pa tudi informiranost, organizacijski razvoj ter usposobljenost za zagovorništvo in trajnostno krepitev nevladnih organizacij”. Davkoplačevalska sredstva so se odločili razdeliti med 14 nevladnih organizacij, zmagovalec razpisa (več kot milijon evrov) pa je bila krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij Center nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS), katere direktor je predsednik Sveta RTVS Goran Forbici.

Goran Forbici, direktor CNVOS (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Navkljub draginji in brezglavemu zapravljanju denarja vlade pa Nika Kovač ne protestira proti vladi. To bi bilo lahko po mnenju Planinškove povezano s tem, da je Inštitut 8. marec v volilnem letu, torej leta 2022, dobil kar pol milijona evrov. Spomnimo, da smo poročali, da je bilo iz bilanc Inštituta 8. marec razvidno, da so leta 2022 prejeli skoraj pol milijona evrov. Od kod je 8. marec, ki zadnja štiri leta nima nič zaposlenih in stroškov dela, dobil pol milijona evrov, iz bilanc in njihovega letnega poročila seveda ni bilo mogoče ugotoviti. Je pa deloma znano, za kaj se je denar porabljal. 42.065 evrov je bilo denimo porabljenih za preprečevanje ljudi, da je potrebna tako imenovana depolitizacija javnega medija. Ker so v inštitutu doslej sodelovali v številnih akcijah, kjer so podpirali stališče vladajočih, je težko pričakovati, da bi se nevladniki, katerih interes naj bi bil sicer delo v korist navadnih državljanov, kar obrnili proti njim, pa čeprav bi bilo to edino načelno.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...