[Video] Minister Cigler Kralj v Temi dneva: “Radikalna levica bi denar raje vzela in ona odločala o njegovi porabi, vendar to ni prava pot”

Datum:

“Makroekonomski kazalci, napovedi gospodarske rasti, nizko število brezposelnih in zelo visoko, rekordno število zaposlenih so rezultati številnih sprejetih ukrepov, potrebujemo pa še en mandat, da bomo nadaljevali te uspešne trende”, je dejal minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v tokratni oddaji Tema dneva. Z voditeljem Luko Svetino sta spregovorila o rekordnih številkah delovno aktivnega prebivalstva, dohodninski noveli in ostalih trenutno aktivnih tematikah.

Slovenija je konec 2021 zabeležila rekordno število delovno aktivnega prebivalstva, in sicer 916.765. Na ministrstvu za delo so zapisali, da s svojim delom in projekti skrbijo za spodbujanje zaposlovanja in zagotavljanja odzivnosti trga dela, kar pa koristi tako delodajalcem na eni in delojemalcem na drugi strani. Odstotek delovno aktivnega prebivalstva se je v enem letu zvišal za 2,7 odstotka. Slovenija rekordne številke meri že peti mesec zapored, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu. Največ delovno aktivnih oseb je bilo v predelovalnih dejavnostih, in sicer 22,8 odstotka, in v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, to je 12,7 odstotka.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj razloge za visoko zaposlenost pripisuje tako vladi kot ministrstvu za delo, saj glede na rezultate “nekaj delajo prav”, ob čemer poudari, da je bil odziven trg dela zadnji dve leti njihova ključna prioriteta. Veliko so doprinesli tudi sprejeti ukrepi, s katerimi so ohranili več kot 300 tisoč delovnih mest in hkrati obdržali gospodarstvo in trg dela na “delovni temperaturi”. Zahvaljujoč temu je tudi po najhujšem valu epidemije slovensko gospodarstvo stopilo s polno paro naprej, “makroekonomski kazalci, napovedi gospodarske rasti, nizko število brezposelnih in zelo visoko, rekordno število zaposlenih so rezultati številnih sprejetih ukrepov, potrebujemo pa še en mandat, da bomo nadaljevali te uspešne trende”, je dejal Cigler Kralj.

Energetski boni so hiter in učinkovit odgovor vlade, obstaja prostor za dopolnitve
Ne glede na uspehe pri visokih številkah zaposlenosti pa se paralelno s tem pojavila tudi energetska kriza, ki so jo želeli s pomočjo vlade rešiti s pomočjo energetskih bonov, kar je pri opoziciji sprožilo polemik, saj so vladi očitali, da bodo energetske bone dobili tudi ministri, ki imajo več otrok, po drugi strani pa naj ne bi dobili bonov tisti najbolj ogroženi. Ob zavedanju, da se z energetsko krizo sooča celotna Evropa in celotni svet, pravzaprav, minister meni, da bo to tudi v prihodnje naša realnost sploh v prehodu na zelene veje, kar pomeni uporabo alternativnih, ki pa so tudi dokaj nesigurni. “Vlada je na krizo želela odgovoriti hitro in učinkovito, prvo je bila pomoč v denarju tistim, po naši oceni najbolj potrebnim pomoči, druga oblika pomoči pa je odprava omrežnine pri dobavi in proizvodnji električne energije za tri mesece, ki velja za vse,” je dejal minister, pri čemer pa je pridobitev svojega bona argumentiral s tem, da imajo večje družine tudi večje stroške z ogrevanjem. V zvezi s problematiziranjem opozicije, češ, da boni niso prišli do tistih najbolj ranljivih, pa Cigler Kralj komentira z dejstvom, da je predlog v parlamentu in da še vedno obstaja manevrski prostor za dopolnitve in izboljšave, bodo pa o tem odločali poslanci.

Z denarjem državljanov bi očitno raje upravljala radikalna levica
“Neto plače v Sloveniji so prenizke, razlika med neto in bruto plačo je previsoka, in menimo, da je pravično, da ljudem v denarnicah ostane več denarja”, je o predlaganem zakonu o dohodnini dejal minister za delo, pri čemer je poudaril, da si v NSi izredno želijo sprejetje tega predloga zakona še v času njihovega mandata. Opozicija predlogu nasprotuje, minister to komentira z besedami “radikalna levica bi ta denar raje vzela in ona odločala o porabi tega denarja, vendar to ni prava pot”. Vlada je z zaupanjem v predlog tudi sama predlagala, da podpre referendum, predlagan s strani levice, ki bi bil na dan volitev, s čimer bi ljudje sami izkazali, ali predlog sprejemajo. Levica je po tem svojo pobudo umaknila, s tem pa tudi priznala svoj poraz, meni minister.

Stavka sindikatov je nepotrebna, v preteklosti so s pogajanji dosegli veliko
Ne glede na uspehe ministrstva za delo pa se stavki sindikatov zdravstva in socialni negi niso mogli izogniti. Cigler Kralj ocenjuje, da je bila stavka nepotrebna, celo škodljiva, saj so lani novembra s sindikat uspeli doseči miren dogovor o dvigu plač v socialni oskrbi od 2 do 4 plačne razrede, in sicer tiste, ki so bili med epidemijo najbolj ranljivi.

Podpis ob sklenitvi dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj novembra 2021. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar (Foto: STA)

“Takrat smo se zavezali, da bomo po 15. januarju nadaljevali z drugim krogom delovnih mest in to zavezo na vladni strani spoštujemo, obstaja pa špekulacija, ali je ta stavka zaradi bližine volitev, kajti efekti stavke so bili vsi negativni,” je dejal minister, saj to po njegovem mnenju prestavi dvig plač drugemu krogu zaposlenih v socialni oskrbi in s tem se je po nepotrebnem  vnesel strah med najranljivejše, je zaključil minister, ob čemer je dodal, da vabi sindikate čimprej nazaj za pogajalsko mizo, da se dogovorijo o višjih plačah.

V tem mandatu so se začele premikati stvari, ki so stagnirale desetletje
Poleg dviga pokojnin in gradnje domov za starejše je minister najbolj ponosen, da jim uspeva premikati zadeve, ki so stale deset let ali več, “dom v Osilnici je eden od takih primerov, saj je bil delno zgrajen 13 let, zdaj pa se zadeve končno premikajo, to bo lep dom in hkrati rehabilitacijski center, ki bo prinesel nova delovna mesta. Vlada izrazito izvaja vlaganje v infrastrukturo, kar pa je izrednega pomena za večjo mobilnost in na drugi strani najranljivejšim omogoča lažje poti do obiska specialistov in zdravnikov. “Lepi, novi, sodobni dostojni svetli domovi za naše najstarejše ali tiste s posebnimi potrebami ali vse ostale so tisti temelj, ki nam zagotavlja dostojno življenje. V tem s covidom zaznamovanim mandatom smo spoznali, da je bilo desetletje zanemarjeno, zato zdaj delamo s polno paro,” je sklenil Cigler Kralj.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Pavel Rupar ne gre na evropske volitve – za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...