[Video] Minister Šircelj: Zaradi dviga splošne olajšave bodo zavezanci prejeli višje neto dohodke

Datum:

Jaz mislim da je prav, da v Sloveniji razmišljamo o dobrih časih,” je za Nova24TV povedal finančni minister mag. Andrej Šircelj in dodal, da prihodki v aprilu kažejo na to, da so se dobri časi že začeli. Seveda to še nujno ne pomeni, da je vse končano. Moramo biti previdni, je izpostavil in ob tem dodal, da so bili v aprilu celotni davčni prihodki za približno 5 odstotkov večji, kot pa leta 2019, ko še ni bilo epidemije. “Podatki kažejo, da je gospodarstvo v dobrem stanju in da so k temu prispevali tudi protikoronski ukrepi.”

Vlada je v sredo na seji sprejela spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, spremembe Zakona o dohodnini ter spremembe Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Skupne točke vseh treh zakonov so poenostavitev, lažje obračunavanje davkov za davčne zavezance, tudi za potrošnike, lažje nakupovanje ter tudi to, da se omogoča večja konkurenčnost gospodarstva.

Spremembe tretjega zakona, Zakona o dohodnini, prinašajo povečanje splošne olajšave. To je tista olajšava, do katere so upravičeni vsi davčni zavezanci in ki temelji na nujnih življenjskih stroških. V  letu 2022 splošna olajšava znaša 4500 evrov, v letu 2023 5500 evrov, nato leta 6500 evrov in nato do 7500 evrov. Pri minimalni plači prihodnje leto, bo to na mesec pomenilo dodatnih 13 evrov. In če želi vlada s predlaganimi spremembami zagotoviti večjo konkurenčnost podjetjem in znižati obremenitve dela, Fiskalni svet na drugi strani opozarja, da bo država v prvem letu davčne reforme izgubila 300 milijonov, a Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zagotavlja, da bo izpad nadomestila večja gospodarska rast.

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je v oddaji Tema dneva povedal, da bi bila po predlogu spremembe zakona o dohodnini davčna olajšava enaka za vse davčne zavezance, za vse ljudi. Izračunana je namreč na minimalnih stroških za življenje. To je po strokovnih kriterijih določeno v višini 7500 evrov, kar naj bi dosegli čez štiri leta. “Ta splošna olajšava je etična kategorija – tukaj se postavi vprašanje ali naj država obdavčuje del denarja ljudi, ki je nujno potreben za življenje. Jaz mislim, da ne,” je poudaril minister.

Minister je še povedal, da ta zakon stimulira ljudi, da ustvarijo več, saj bodo plačali manj davka kot ga sicer. “Ta zakon je dejansko tak, da je namenjen ljudem,” je še enkrat izpostavil Šircelj.  Socialna kapica je podoben inštrument, nanaša pa se na prispevke za socialno zavarovanje. Naše srednje visoke in pa višje plače so veliko bolj obdavčene kot pa v konkurenčnih državah. Ta sprememba pa prinaša optimizem, da mladi ostanejo v Sloveniji. Po novem tudi kmetom ne bo potrebno več biti obvezen davčni zavezanec. Po besedah ministra si bo lahko vsak izračunal, kaj se mu bolj splača.

Več pa si lahko ogledate v priloženem posnetku oddaje Tema dneva.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....