[Video] Minister za obrambo Tonin v Temi dneva: S pomočjo vojaškega izpita bo mogoče priti do vozniškega izpita

Datum:

Po novem se bodo lahko mladi do 30. leta starosti odločili pridružiti vojski prostovljno, tekom usposabljanja pa bodo lahko opraviti del obveznosti za vozniški izpit B kategorije. “Zato, da enostavno, ko zaključiš enostavno vojaški izpit, imaš praktično vse na pladnju, da opraviš vozniški izpit,” je pojasnil Tonin. Tisti, ki bodo služenje uspešno opravili, se lahko odločijo za nadaljevanje službe vojski. “S tem enotnim konceptom mladim omogočamo možnost izbire v času služenja,” je še dejal. Mladi vojaki lahko tako v času služenja ugotovijo, kaj si pravzaprav želijo. Hkrati je v vojski omogočena tudi doslužitev, kar pomeni, da se lahko oseba za služenje vojski odloči denimo za pet tednov, pa morda naslednje leto opravi drugo in tretjo fazo, da pride morda do profesionalne službe ali pa do pogodbenega rezervista, s čimer želijo mladim omogočiti večje možnosti.

Pred dnevom slovenske vojske je minister za obrambo Matej Tonin na novinarski konferenci spomnil, da so za modernizacijo Slovenske vojske potrebni stabilni finančni viri ter zagotovitev več kadra. Tudi po zaslugi zagotavljanja sredstev za investicije v slovensko vojsko, bo vojska dobila ustrezno opremo. Tonin je ob tem zagotovil, da vse postopke vodijo maksimalno transparentno, čim več jih bodo želeli izpeljati po sistemu vlada vladi.

Zapolnjevanje vojaških vrst pa je po sprejemu zakonov vlada v četrtek sprejela še uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka. Za prostovoljno služenje vojske se bodo tako po novem odločili vsi do starosti 30. let. Poleg nove izkušnje pa bodo vojaki prejeli tudi tri tisoč evrov plačila in tudi možnost tekom usposabljanja opraviti del obveznosti za vozniški izpit B kategorije. Med drugim predavanja iz cestno prometnih predpisov in zdravniški pregled.

Nov koncept pa so sicer razdelili v tri faze. Posameznik bo najprej opravil pet tednov usposabljanja in si tako pridobil naziv vojak strateške rezerve. Če bo usposabljanje podaljšal še za šest tednov, bo na koncu dobil pogodbo za vojaka rezervista. V primeru, da konča še tretjo fazo, pa bo odbil možnost profesionalne zaposlitve v Slovenski vojski. Mladi bodo lahko usposabljanja opravljali tudi po delih, na primer vsako študijsko leto nekaj. Usposabljanja bodo potekala v treh vojašnicah: v Vipavi, v Murski Soboti in na Bohinjski Beli. Rok za prijavo nanj je 20. junij, služenje bo potekalo v poletnih mesecih, da bi se zaključilo pred začetkom novega šolskega leta in mladi ne bi izgubili morebitnega študijskega leta.

Nov koncept omogoča mladim, da ugotovijo, če se vidijo v vojski
Trenutno lahko slovenski vojski in s tem tudi domovini služite na tri različne načine: prva možnost je služenje prostovoljnega vojaškega roka, kot drugo lahko postanete pogodbeni rezervist in tretja, da se profesionalno zaposlite in postane vojska vaša služba in vaše poslanstvo. “Doslej so bile vse te tri poti različno organizirane in prehodi med njimi niso bili mogoči. Sedaj pa to spravljamo vse pod eno streho, kar pomeni, da mladim dajemo možnost,” je pojasnil. Denimo, če se nekdo odloči, da bo prostovoljno služil vojaški rok, mu to omogočijo. Medtem ko on služi, se lahko potem on odloči ali bo na koncu podpisal pogodbo za pogodbenega rezervista in bo zgolj občasno služil v vojski, vsak mesec pa bo prejemal nagrado nekje do tristo evrov.

Slovenska vojska (Foto: STA)

Kasneje se lahko takšna oseba odloči, da se bo zaposlila v vojski. če ugotovi, da je to njegova služba in postane profesionalen vojak. “S tem enotnim konceptom mladim omogočamo možnost izbire v času služenja,” je še dejal Tonin. Mladi vojaki lahko tako v času služenja ugotovijo, kaj si pravzaprav želijo. Hkrati je v vojski omogočena tudi doslužitev, kar pomeni, da se lahko oseba za služenje vojski odloči denimo za pet tednov, pa morda naslednje leto opravi drugo in tretjo fazo, da pride morda do profesionalne službe ali pa do pogodbenega rezervista. “S tem mladim omogočamo večjo možnost izbire.”

Mladim, ki se bodo udeležili služenja, se obeta nagrada v višini 3100 evrov
Nagrado za služenje sedaj povišujejo za tisoč evrov. Do sedaj je znašala nekje 2100 evrov, sedaj slednja znaša 3100 evrov. S tem denarjem bodo mladi lahko prostovoljno razpolagali, saj zanjo ne bo potrebno predložiti nobenih računov. Za tiste, ki so izpit za avto že opravili, jim bo to lahko služilo kot neka refundacija, tisti, ki pa izpita še niso opravili, pa si bodo lahko slednjega lahko krili. Nagrada bo izplačana vsem, ki bodo doslužili vseh 13 tednov, k temu pa dodajajo tudi zdravniški pregled, ki je potreben z B kategorijo in tudi vse izpite iz cestno prometnih predpisov in prve pomoči. “Zato, da enostavno, ko zaključiš enostavno vojaški izpit, imaš praktično vse na pladnju, da opraviš vozniški izpit,” je pojasnil.

Vojska je ključna denimo pri reševanju življenj v gorah (Foto: Facebook)

“Spodbujam vse mlade, pa tudi njihove starše, da spodbujajo svoje otroke, da se letošnje poletje priključijo slovenski vojski, ker bo to za njih neka izjemna, neprecenljiva izkušnja. Nenazadnje se bodo tudi priučili dodatnega reda, zaslužili, predvsem pa spoznali veliko število novih prijateljev,” je še pojasnil. Pri tem še Tonin spomni, da se je potrebno ob dnevu vojske zahvaliti vsem vojakom in vojakinjam ter družinam, ki jih pri teh stvareh podpirajo za njihovo služenje domovini. Hkrati tudi opozarja, da je moderna vojska pomembna, saj na miru temeljijo sociala, zdravstvo in vse ostalo, kar pa ne more biti doseženo brez vojske.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...