[Video] NASA: Kozmično sevanje iz velikanskega zvezdnega sistema je usmerjeno proti Zemlji!

Datum:

NASA je nedavno sporočila, da zvezdni sistem, ki ima kar dve gigantski sonci, razstreljuje kozmične žarke v vesolje, katerih sevanje je preko medgalaktičnih vetrov usmerjeno proti Zemlji .

Visokoenergetska opazovanja ozvezdja Gredelj že nekaj časa delajo preglavice znanstvenikom. Zdaj pa ima NASA orbitalni teleskop, ki je pomagal priklopiti vir energije na Eto Gredljo (dvozvezdje v ozvezdju Gredelj), ki je oddaljen okoli 7.500 svetlobnih let od Zemlje.

Trki zvezdnih vetrov povzročajo kozmično sevanje
Znano je že, da se v naš sončni sistem razpršijo žarki z energijo, ki je večja od ene milijarde elektronskih voltov. Vendar pa sta neredno gibanje energije in tudi velikost otežila iskanje nekaterih od teh virov. Sedaj pa so potrdili, da so razlog za te energijske vzorce ravno trki zvezdnih vetrov v dvozvezdju Eta Gredlja, ki je obkroženo z meglico (laguno), poroča RT“Vemo, da sunki valov zvezde, ki je ugasnila (eksplodirala), lahko pospešijo kozmične žarke na hitrost, ki je primerljiva s svetlobo, torej z neverjetno močjo,” je povedal astrofizik Kenji Hamaguchi iz NASE. “Podobni procesi se zgodijo v drugih ekstremnih okoljih. Naša analiza kaže, da je Eta Gredlja eno od njih.”

Eta Gredlja. (Fto:Istock)

Žarki se odbijajo od zemeljskega magnetnega polja
S teleskopom NuStar pa NASA zdaj lahko zbira podatke o silovitih udarnih valovih zaradi trčenja vetrov, ki povzročajo kozmične žarke. Nekatere izmed teh so opazili, da gredo proti Zemlji in se odbijajo od zemeljskega magnetnega polja. “Že nekaj časa vemo, da je okolica Ete Gredlja vir energijskih emisij v visokoenergetskih rentgenskih žarkih in gama žarkih,” je povedala Fiona Harrison, raziskovalka teleskopa NuStar. “Toda dokler NuStar ni mogel natančno določiti sevanja … je bil ta izvor skrivnosten.”

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...