[Video] “Ne rabimo predsednika vlade, ki bo pustil času čas, da pokaže, kaj je šlo narobe.”

Datum:

“Ne, gospod Golob, vi ste na poziciji, na kateri bi danes morali vedeti, zakaj se hrana pri nas bolj draži, mi ne rabimo predsednika vlade, ki bo pustil času, da pokaže, kaj je šlo narobe, čez 10 let bo vsem jasno. Kaj pa je bilo narobe? 24. april – ljudje so bili zaslepljeni in so izvolili povsem nesposobnega predsednika vlade,” je v tokratni oddaji Kdo vam laže? povedal voditelj Boris Tomašič. Njegove besede so komentar na Golobovo izjavo v državnem zboru, ko je ta dejal “da se zaveda, da je hrana drugje cenejša kot pri nas, zakaj je tako, pa bo pokazal čas. Voditelja sta v oddaji razkrila novo serijo neuresničenih obljub in laži Golobove vlade, od tega, da se je “vlagalo v gospodarstvo” do dokaza, da se Golob norčuje iz upokojencev.

V tokratni oddaji Kdo vam laže? sta se voditelja Boris Tomašič in Aleksander Rant dotaknila nedavnega zasedanja v državnem zboru, ki bo vsem prisotnim in neprisotnim ostal v spominu: prvič zaradi povsem nespodobnega vedenja predsednice državnega zbora in drugič zaradi Golobovih obljub o “naslavljanju” aktualnih problematik, za katere je s svojimi besedami jasno dal vedeti, da se niti njemu niti celotni vladi ne sanja, kako dejansko rešiti probleme in jih ne le naslavljati.

Uvodoma sta se voditelja dotaknila brezobzirnega in nespodobnega vedenja predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, za katero je Rant dejal, da se pod njenim vodstvom državni zbor spreminja v hišo norosti, kjer se serijsko krši Poslovnik DZ, ignorira zakonodajo, jemlje poslancem besedo brez razloga in histerično obračunava z opozicijo. Voditelja sta se strinjala, da ne gre toliko za kršenje poslovnika kot za neprimerno in nespodobno vedenje. Menita, da bi predsednica DZ sejo lahko predstavila drugače in spodobneje, brez histeričnih izpadov, strinjala pa sta se tudi, da so vsi njeni predhodniki doslej ravnali povsem drugače.

Zakaj se je obnašala tako, kot se je, ni znano, dejstvo pa je, da se obnaša kot Golobov “šef” v DZ in ne kot vodja ločene veje oblasti. Še več, ima dvojne standarde, saj je pred časom na sejo zamujala ministrica za pravosodje tudi kot predlagateljica, pa se seje ni prestavilo in ni dobila besede. Sejo je Klakočarjeva prekinila preprosto zato, ker “se je ona tako odločila”. In zakaj je premier zamudil? Ne vemo, vendar se je po Tomašičevih besedah tudi ob prihodu “obnašal malce izgubljeno”.

O davčni reformi se bodo “pogovarjali” marca
Ko je dobil besedo, je premier Robert Golob povedal, da je bila davčna reforma napovedana že pred volitvami in da se bodo najprej lotili primernega ovrednotenja in obdavčevanja premoženja, saj se po njegovem mnenju nobena vlada ni dotaknila tega področja. Tomašič je ob tem demantiral njegove besede, da se ni nobena vlada ukvarjala z davčnimi reformami. “To je laž,” je dejal in se obregnil ob besede Goloba, ki ni rekel, da bodo reformo “izvedli, ampak da se bodo o njej pogovarjali na vrhu koalicije v marcu”. “Oni bodo naslovili ta problem, kot so naslovili zdravstveni problem, naslovili so tudi problem plačnega sistema in zdaj bodo naslovili problem davkov, ampak – nič ne bo,” je pomenljivo dodal Tomašič.

Foto: STA

Golobova vlada več kot očitno samo “naslavlja” probleme in napoveduje pogovore o problemih, o dejanskih rešitvah pa ni ne duha ne sluha, čeprav Rant opomni, da je bila ena prvih stvari, ki jih je Golobova vlada storila, to, da je “ukinila zakon o olajšavi, vsako leto bi morali imeti več splošne olajšave, vendar je aktualna vlada rast splošne olajšave ukinila, torej je le izvedla reformo – vzeli so vam denar,” je dejal Rant. V vsakem primeru lahko pričakujemo bistveno višje stopnje obdavčitve, kot so veljale sedaj. Premier Robert Golob je sicer napovedal, da nameravajo obdavčiti vse premoženje, ne le nepremičnin. “To je že bilo nakazano, spomnite se, ko je dala vlada ven preliminarne dokumente o tem, da bodo obdavčili nepremičnine. Ugotovili smo, da je zadnja kategorija plačil 250 kvadratnih metrov plus, kar pomeni, da bo nekdo, ki ima 250 kvadratnih metrov veliko nepremičnino, enako obdavčen, kot bo obdavčeno premoženje nekoga, ki ima dva tisoč kvadratov, opozarja Rant.

O kakšni pomoči gospodarstvu govori Golob?
Golob se je v DZ “pohvalil” in opravičil velik primanjkljaj v proračunu zaradi “sredstev, ki so jih namenili za pomoč v gospodarstvu.” “To je res,” pomenljivo komentira Tomašič in pojasni, da je Golob “700 milijonov evrov dal v Gen-I, ki ga je sam spravil na kolena, 500 milijonov v HSE, energetiko, 1,2 milijarde evrov je šlo v podjetja, ki so v t. i. jedrni Evropi dodatno obdavčena zaradi nenormalnih dobičkov. Ta so namreč zaslužila ogromno, zato je država sprejela zakone, da bi jim vsaj malo denarja odvzeli razen pri nas – pri nas je izguba, pa je potrebno denar notri metat,” je dejal voditelj. Rant je ob tem dodal še, da je gospodarski minister Matjaž Han napovedal še dodatno pomoč do 100 milijonov evrov pomoči energetsko intenzivnim podjetjem. “Tri milijarde v nasprotju z Janševo vlado, ki je delila vsem, tudi ljudem, ne le podjetjem,” dodaja Tomašič. Pa spet je Golob tisti, ki je Janševo vlado kritiziral, ker je dajala ljudem, češ da on ne potrebuje dodatnega denarja, ker ga potem samo več porabi.

Predsednik vlade Robert Golob in Tomaž Štokelj (Foto: Montaža Demokracije/STA)

Golob: “Čas bo pokazal, zakaj je hrana dražja”
Poleg tega, da so ljudem v odločanje na referendumu podali neustavni zakon o RTV, ukinili zakonsko zvezo, kot bi morala biti, se je Golobova vlada nekompetentno lotila tudi reševanja prehranske draginje. Voditelja se obregneta ob Golobove besede v DZ, ko je povedal, da se zaveda, da se hrana manj draži v ostalih zahodnih državah, “da pa bo čas pokazal, zakaj je tako”. “Ne, gospod Golob, vi ste na poziciji, na kateri bi danes morali vedeti, zakaj se hrana pri nas bolj draži, mi ne rabimo predsednika vlade, ki bo pustil času, da pokaže, kaj je šlo narobe, čez 10 let bo vsem jasno. Kaj pa je bilo narobe? 24. april – ljudje so bili zaslepljeni in so izvolili povsem nesposobnega predsednika vlade,” poudari Tomašič.

Norčevanje iz upokojencev
“Dokaz, da se norčuje iz vas in da ste upokojenci nevredni njegove pozornosti, je del, ko je Golob posmehljivo povedal, da se bodo pokojnine zvišale za 5,2 ali 5,3 odstotke, bomo videli,”
je spomnil na njegove besede Tomašič. Golob se je namreč norčeval iz 0,1 odstotka dviga pokojnin, kar je manj kot evro. Si lahko mislite, da se predsednik vlade tako norčuje iz upokojencev? Pri tem se ni le zlagal, ampak se je namerno izognil resnici, ni pa povedal, da so upokojencem dvignili pokojnine za 4,5 odstotka in tudi znižali za 4,5 odstotka, “zdaj pa boste dobili 5,2, če ne celo 5,3 odstotka, ampak kakšna je to uskladitev, če je inflacija 10 odstotkov,” kar pomeni, da za 1 evro dobiš 10 odstotkov manj, torej če Golobova vlada dvigne pokojnine za 5,3 odstotka, so upokojenci še vedno v minusu.

Rant ob tem opozori, da ima v “Sloveniji več kot 87 odstotkov upokojencev pokojnino nižjo od tisoč evrov, 52 odstotkov upokojencev ima minimalno zajamčeno, 12,8 odstotkov manj kot to, so tudi ljudje, ki imajo manj kot 300 evrov in tole, kaj naj rečem, pa bo čez štiri leta nov obraz, pa ga boste šli spet podpret,” je dejal Rant in povedal, da je Gibanju Svoboda uspelo, ker ga je podprlo toliko upokojencev.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...