[Video] Znano je približno število tankov, ki jih bodo prejeli Ukrajinci

Datum:

Združene države in Nemčija so se zavezale, da bodo v Ukrajino poslale najsodobnejše bojne tanke, s čimer bodo tlakovale pot, da jim bodo sledile številne evropske zaveznice. S potezami, ki sta jih v sredo napovedala predsednik Joe Biden in kancler Olaf Scholz, bo Washington poslal 31 tankov Abrams, medtem ko bo Berlin Kijevu najprej dobavil 14 nemških enot Leopard 2. Rusija je ob tem opozorila, da gre za “izjemno nevarno” potezo.

Odločitev prihaja po tem, ko je Združeno kraljestvo prejšnji teden obljubilo dobavo 14 lastnih tankov Challenger 2. Po dnevih naraščajočega pritiska ukrajinskih in zahodnih uradnikov je nemška vlada popustila in napovedala, da bo Ukrajini dobavila bojne tanke leopard 2. Scholz je dejal, da bo Nemčija sprva poslala 14 enot in dala tudi dovoljenje drugim državam za ponovni izvoz svojih zalog tankov – s čimer bi odpravili veliko oviro za dodatno vojaško podporo iz vse Evrope. Vlada je dejala, da je njen cilj, da Nemčija in njeni zavezniki Ukrajini zagotovijo skupno dva bataljona ali skupno 88 tankov.

Leopardi, ki jih uporablja približno 20 vojsk po vsem svetu, veljajo za najboljšo možnost za Ukrajino, ker so na voljo v velikem številu in manj zapleteni mehansko kot druge alternative, kot je M1 Abrams, kar omogoča hitrejše urjenje ukrajinskih sil. Po podatkih Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS), britanskega možganskega trusta, je po Evropi trenutno razpršenih približno 2000 Leopardov 2 z različnimi stopnjami pripravljenosti. Dr. Martin Smith, višji predavatelj na Kraljevi vojaški akademiji Sandhurst, je za Inews dejal, da so “Challenger, Abrams in Leopard bolje zaščiteni in bolje oboroženi kot večina različic ruskega T72. Leopard 2 je morda tudi najbolj okreten glavni bojni tank, kar jih obstaja. Prisotnost več kot 2000 od njih v popisih držav Nata in EU v Evropi tudi pojasnjuje, zakaj so bili v središču ukrajinskih zahtev.” Profil Višegrad je tako na Twitterju objavil število tankov, ki jih nameravajo poslati države.

Leopard 2 (foto: KMW)

Tudi Poljska je končno sporočila, da je pripravljena v Ukrajino poslati 14 lastnih rezervnih tankov leopard 2. Poljska vlada je v torek sporočila, da je za to uradno zaprosila Nemčijo za dovoljenje v skladu s pravili, ki urejajo ponovni izvoz nemške vojaške opreme. Sledila je Finska, ki je prav tako čakala na odobritev Nemčije, “mednarodno sodelovanje pri pošiljanju leopardov v Ukrajino zdaj napreduje in Finska bo pri tem sodelovala,” je za medije povedal obrambni minister Mikko Savola. Ni bilo takoj jasno, koliko tankov namerava Finska, ki meji na Rusijo, dobaviti Ukrajini. Savola je dejal, da bo prispevek njegove države omejen zaradi skrbi glede lastne obrambe. Spodnji videoposnetek objavljen na Twitterju prikazuje, da so Leopardi 2 že na poti.

Finski sledita Norveška in Španija. Norveška bo v okviru zahodne vojaške pomoči Ukrajini poslala bojne tanke leopard 2. “Norveška in vlada podpirata donacijo bojnih tankov Ukrajini. Norveška bo sodelovala,” je dejal obrambni minister Bjorn Arild Gram v intervjuju za norveško javno televizijo NRK, ne da bi navedel, koliko jih bodo poslali. Španska obrambna ministrica pa je prav tako dejala, da je njena država pripravljena Ukrajini zagotoviti tanke leopard 2 iz lastnih zalog. Margarita Robles je za tiskovno agencijo EFE povedala, da bo vlada delovala usklajeno z drugimi zahodnimi zavezniki pri pomoči Ukrajini pri obrambi ruske invazije. Ni komentirala možnega števila tankov, ki bi jih Španija lahko zagotovila, poročajo tuji mediji. “Če prispevek Nizozemske pomaga, smo to pripravljeni storiti,” je za medije povedal premier Mark Rutte in dodal,  da bi se lahko Nizozemska odločila za nakup tankov, ki jih trenutno najema od Nemčije, in jih dobavila Ukrajini.

Na poti tudi Challengerji in Abramsi
Združeno kraljestvo namerava v prihodnjih tednih poslalo 14 svojih glavnih bojnih tankov Challenger 2 v Ukrajino, pa tudi drugo napredno topniško podporo. S potezo za povečanje vojaške podpore, ki je bila napovedana v začetku tega meseca, bodo britanske sile tudi urile ukrajinske enote za uporabo dobavljenih tankov in topništva. Challenger 2 je v službi britanske vojske od leta 1994. Po navedbah vojske je bil nameščen v Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Iraku.

Challenger 2 (foto: Wiki Warthunder)

ZDA so obrnile prejšnje stališče in bodo v Ukrajino poslale 31 svojih bojnih tankov M1 Abrams. Biden je ameriške tanke v sredo opisal kot “najbolj sposobne” na svetu in dejal, da bodo Ukrajini pomagali braniti njeno ozemeljsko celovitost.

M1 Abrams (foto: Wiki Warthunder)

Priznal je, da bo dobava tankov v Ukrajino trajala, vendar je dejal, da bo Washington ta čas izkoristil za zagotovitev, da so Ukrajinci “popolnoma pripravljeni” na vključitev bojnih vozil v svojo obrambo. Tank Abrams velja za manj primernega za konflikt v Ukrajini kot nemški model Leopard 2 zaradi velike porabe goriva in turbinskega motorja, ki je zelo sofisticiran in ga je težko vzdrževati.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...