[Video] Nepojasnjen fenomen na Kitajskem: ovce že dvanajst dni zapored neprestano hodijo v krogu

Datum:

V regiji Notranja Mongolija na severu Kitajske se že 12 dni zapored v krogu srhljivo sprehaja na stotine ovc. Nenavadno vedenje, posneto na nadzornem videoposnetku, prikazuje skupino ovc, ki na farmi v skoraj popolnem krogu neprekinjeno koraka v smeri urinega kazalca. Nekatere druge ovce je mogoče videti, kako od zunaj opazujejo vrtenje, medtem ko druge občasno nepremično stojijo v središču.

Videoposnetek nenavadnega prizora je v sredo objavil kitajski državni časopis People’s Daily, ki je poročal, da so ovce popolnoma zdrave, vzrok za takšno obnašanje pa ostaja skrivnost.

Nenavaden posnetek iz Notranje Mongolije je zakrožil po svetu. Prikazuje čredo ovc, ki po besedah ​​lastnika že 12 dni brez prestanka hodi v krogu. Ovce hodijo v smeri urinega kazalca  v svoji ogradi na severu Kitajske, videoposnetek pa so v začetku novembra posnele nadzorne kamere. Nenavaden spektakel je ljudi pustil šokirane in zmedene. Poskušajo razumeti vedenje živali v videu, ki je postal viralen, piše Daily Mail. Lastnica ovac Miao je bila tudi sama presenečena nad obnašanjem svoje črede. Povedala je, da se je vse začelo s samo nekaj ovcami, preden so se pridružili drugi člani črede. V videu vidimo številne ovce, ki si sledijo v krogu. Druge ovce stojijo v sredini kroga, nekatere pa so se vseeno odločile pridružiti “koreografiji”. Del jih je ostal v samem središču kroga, popolnoma pri miru.

Skrivnostni videi so bili 4. novembra posneti v mestu Baotou v Notranji Mongoliji. Na kmetiji je 34 ovčjih ograd, le ovce v obori številka 13 so se gibale v nenavadnih krogih. Kaj je povzročilo takšno obnašanje ovc, ni znano. Obstaja bolezen, zaradi katere so nekatere živali videti dezorientirane in začnejo krožiti. Listerioza lahko vname eno stran možganov in povzroči nenavadno vedenje pri ovcah, vendar ni nič potrjeno. Lani so podobno vznemirjenje povzročile ovce v vzhodnem Sussexu, saj so jih opazili stati v koncentričnih krogih.

Podobno so ovce hodile v krogu tudi leta 2021 v Sussexu, vendar so kasneje ugotovili, zakaj. (Foto: zajem zaslona)

Toda takrat je ovce pritegnila vrsta krmilnice, potem ko so hrano razdelili v krogu. Znanstveniki že dolgo preučujejo, zakaj se nekatere druge živali, kot so morski psi in želve, premikajo v krožnih vzorcih. O vzroku pa še niso prišli do zaključka.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...