[Video] Popolno ponižanje: Po odhodu ameriških vojakov so letališče zavzeli v ameriške uniforme oblečeni talibani ter oboroženi z ameriškim orožjem

Datum:

Velika Britanija in ZDA sta, kot smo poročali, včeraj pozno zvečer uradno končali svojo vojaško prisotnost v Afganistanu, ko so z letališča v Kabulu odleteli zadnji ameriški vojaki. Za seboj so pustili več sto svojih državljanov in afganistanskih zaveznikov, ki želijo pobegniti iz države, ki je zdaj popolnoma v rokah talibanov. Po odhodu so na letališče vstopile talibanske “specialne enote”. Pogled pa je bil pravo ponižanje za vse zahodne zaveznike. Slavnostno so zavzeli letališče s streli, oblečeni v ameriške uniforme, opremljeni z ameriškim orožjem, pripeljali pa so se v ameriških vozilih.

Nočni posnetek prikazuje generala Chrisa Donahueja, ki se je kot zadnji ameriški vojak vkrcal na transportno letalo C-17, ki je zapustilo Afganistan po dvajsetih letih vojne. Ostali naj bi celo ljudje z britanskimi potnimi listi. Točna številka, koliko ljudem je bila obljubljena evakuacija, pa so ostali v Afganistanu, še ni znana.

Kmalu po tem, ko so ameriške čete zapustile letališče, so vstopile talibanske enote Badri 313, znane kot “specialne enote”. Talibani so bili oblečeni v ameriške uniforme, nosili so ameriško orožje, se vozili z ameriškimi vozili , letališče pa so obletavali ameriški helikopterji.

Sledili so slavnostni streli in ognjemet v znak zmage.

“Slavnostni ognjemet”. (Foto: epa)

“To je nauk za ves svet”
Danes dopoldne pa so se visoki predstavniki talibanov zbrali na vzletno-pristajalni stezi na “slavnostni” tiskovni konferenci in pozdravili konec tako imenovane “zahodne okupacije”. “To je velika lekcija za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo,” je dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. “To je tudi nauk za ves svet,” je dodal. “Čestitam Afganistanu … ta zmaga pripada vsem nam”.

Talibanski predstavniki na tiskovni konferenci. (Foto: epa)

Bodo talibani pustili ljudem zapustiti državo?
Vse oči bodo zdaj uprte v to, kako bodo talibani v prvih dneh vodili državo, predvsem v to, ali bodo tujcem in Afganistancem dovolili zapustiti državo. Mnogi že bežijo skozi Pakistan na vzhod in Iran na zahod.

Odhod zadnjih ameriških vojakov iz Afganistana. (Foto: epa)

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...