[Video] Premier Janša napovedal velikanske načrte: Zgradilo se bo marsikaj, česar do sedaj ni bilo!

Datum:

“Zgradilo se bo marsikaj, česar doslej ni bilo. Šolsko, zdravstveno, cestno in železniško infrastrukturo, na katero je bilo pozabljeno v prejšnjih letih, dodatne kapacitete za bivalno okolje za starejše, ki potrebujejo oskrbo v domovih,” je predsednik vlade Janez Janša napovedal ob predstavitvi proračunov za prihodnji dve leti.

Državni zbor je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki ju je vlada pripravljala v okoliščinah postopnega okrevanja gospodarstva po epidemiji covida-19, a bo ta še naprej zahtevala visoke stroške. Leta 2022 je načrtovanih za blizu 14 milijard evrov odhodkov, izstopa visoka rast sredstev za investicije. Primanjkljaj se bo postopoma zniževal.

V proračunih za prihodnji dve leti je po besedah premierja Janeza Janše za vsako leto zagotovljenih po dve milijardi evropskih in slovenskih sredstev za investicije, kar pomeni, da “bomo gradili nove vrtce, šole obnavljali stare in gradili cestno in železniško infrastrukturo, na katero je bilo pozabljeno v prejšnjih letih in desetletji“. Janša obljublja tudi gradnjo in obnovo na stotine dodatnih kapacitet v domovih za starejše, ki potrebujejo oskrbo v domovih. “Zgradilo se bo marsikaj, česar do sedaj ni bilo: znatna bodo vlaganja v znanost, varstvo okolja, poplavno varnost, digitalno preobrazbo ...”

Janša je še napovedal, da bodo sredstva namenjena na področja, ki jih ljudje potrebujejo, in dodal, da je levica do sedaj investirala na desetine in stotine milijonov evrov v projekte, od katerih ni nič. Ogromno denarja je namreč šlo k nevladnim organizacijam, ki niso pokazale omembe vrednih dosežkov, razen to, da so davkoplačevalski denar pobirale v žepe svojih predstavnikov.

Minister Šircelj napovedal krepitev gospodarstva po epidemiji
Investicije bodo po besedah finančnega ministra Andreja Širclja spodbudile okrevanje gospodarstva po epidemiji in mu zagotovile odpornost. Proračuna za prihodnji dve leti sta zato investicijsko usmerjena – potem ko se je v letih 2019 in 2020 iz proračuna financiralo za po nekaj več kot 900 milijonov evrov investicij, se bo ta številka v prihodnjih dveh letih gibala nad 2,2 milijarde evrov, je povedal v torek. Celotni odhodki državnega proračuna so za leto 2022 načrtovani v višini 13,94 milijarde evrov, leta 2023 naj bi se znižali na 13,36 milijarde evrov. Letos se bodo po zadnjih ocenah finančnega ministrstva ustavili malenkost pod 15 milijardami evrov. Na strani prihodkov vlada načrtuje rast – leta 2022 naj bi se jih v proračun steklo 11,47 milijarde evrov, leto pozneje pa 11,84 milijarde evrov.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...