[Video] Putin nad Fince pošilja horde migrantov, ti zapirajo mejo z Rusijo

Datum:

Finska se pripravlja na popolno zaprtje svoje vzhodne meje z Rusijo. Zaradi hibridnega vojskovanja z novo članico zveze Nato bo med državama ostal odprt zgolj mejni prehod na skrajnem severu države. Cilj je preprečiti masovne prehodne nezakonitih migrantov, ki prihajajo iz ruske strani meje. 

“Na tak način želi Finska poslati jasno in močno sporočilo Rusiji. Ne bomo se uklonili pred vašim hibridnim vojskovanjem,” je za medije povedal vladni predstavnik.

Finska je 17. novembra zaprla štiri mejne prehode z Rusijo, zaradi suma, da so ruski obmejni organi pošiljali nezakonite migrante oz. prosilce za azil preko finske meje, poroča AA. Ukrep ni obrodil sadov, saj so ti začeli prehajati preko drugih mejnih prehodov, ki so ostali odprti. Že takoj naslednji dan so finske oblasti naznanile, da so pripravljene sprejeti dodatne ukrepe za zavarovanje meje. Tudi to ni obrodilo sadov. Ruske oblasti sicer zanikajo, da gre za instrumentalizacijo migrantov.

Kaj počnejo v Rusiji migranti iz svetovnega juga, ruske oblasti ne pojasnjujejo. Vstop na evropska tla sicer potekajo po treh najpomembnejših poteh. Najvzhodnejša migrantska pot poteka preko Gibraltarja, druga preko Sredozemlja v Italijo in tretja preko Turčije, v Grčijo in nato po balkanski poti do Slovenije.

Z nasiljem preko meje
Kot je razvidno iz posnetkov, ki so se pojavili na spletu, so se nezakoniti migranti, po poreklu iz Sirije, Iraka, Somalije in drugih držav, skušali prebiti preko meje kljub jasno odrečenemu gostoljubju. Finske oblasti so morale na neki točki uporabiti solzivec. Migrante naj bi mobilizirale ruske obveščevalne službe.

Hibridno vojskovanje je najprej izkusila Poljska
S tovrstnim vojskovanjem so se najprej soočili Poljaki. Z Belorusije, najtesnejše zaveznice Rusije, so začeli v državo v masovnih številkah prehajati nezakoniti migranti. Poljske oblasti so zaradi tega na meddržavni meji postavile ograjo, s katero s poskušale zadržati ilegalne migrante v sosednji državi. Na višku tovrstnega “hibridnega vojskovanja” so svet preplavljali prizori agresivnih migrantov, ki so hoteli prestopiti državno mejo tudi z nasiljem. Tedanji poljski obrambni minister je dejal: “Napade na poljske meje izvaja Belorusija, katere cilj je destabilizirati Poljsko in ogroziti varnost Poljakov. Zahvaljujoč povečani pristnosti poljske vojske na meji, se je rusko-beloruski načrt izjalovil.”

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...