[Video] Ruski vojaki napadli, nato pa še okradli švicarskega novinarja

Datum:

Ruski vojaki se spravljajo očitno tudi nad novinarje, ki poročajo s terena. Iz Ukrajine namreč prihaja vest, da so ruski vojaki ciljali na švicarskega novinarja, ki je utrpel rane od šrapnela. Guillaume Briquet je postal tarča, čeprav je na njegovem avtomobilu razvidno pisalo, da je novinar. Kot da ne bi bilo dovolj že to, so ga povrhu še oropali. 

Novinar Guillaume Briquet je bil po napadu v regiji Nikolajev, v nočnih urah, sprejet v bolnišnično oskrbo. Konkretneje, v bolnišnico Kropivnjitski. Pred napadom se je novinar s službenim vozilom, ki je imel oznako “medij”, peljal mimo ene izmed črpalk v bližini vasi Vodiano-Lorine. Ko se je ta namenil proti jugu, je v nekaj minutah postal tarča ruskih vojakov, ki so nanj streljali iz neposredne bližine.

Ukradli so mu tudi potni list
Ko so se vojaki znesli nad novinarja, so točno vedeli, da je novinar. Vozilo, s katerim se je prevažal, je bilo namreč povsem pravilno označeno. Napadalci so tudi pristopili do njega, se predstavili in preiskali novinarja. Ukradli so mu potni list, 3 tisoč evrov gotovine, čelado, posnetke, prenosni računalnik in del osebne lastnine. Nato so novinarja izpustili, da je lahko sedel v avto in se ranjen odpeljal proti bolnišnici, poroča Media Crisis Media Center.

Očitno se ruski vojaki požvižgajo na običajna pravila mednarodnega humanitarnega prava, ki med drugim pravijo, da je potrebno novinarje civiliste, ki so vključeni v profesionalne misije na območjih oboroženih spopadov, spoštovati in ščititi, dokler ti ne sodelujejo neposredno pri izvajanju sovražnosti.

Novinar Sky Newsa utrpel strelno rano
Tekom vikenda je odjeknila vest, da je prišlo do napada na vodjo dopisniške mreže Sky News, ki se je skupaj s kolegi odpravljal proti ukrajinski prestolnici. Na kontrolni točki so pričeli nanje iznenada streljati. Sprva so mislili, da so nadnje streljali ukrajinski vojaki, ki so se zmotili. Kakorkoli, kmalu se je izkazalo, da so napadalci ruski saboterji. Kljub temu, da je novinar Stuart Ramsay utrpel strel v spodnji del hrbta, je ekipi uspelo zbežati pred napadalci in se skriti v bližnjo tovarno, od koder so poklicali na pomoč.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...