[Video] S čim pa si je ona “prislužila” kamenjanje do smrti?

Datum:

V zadnjih tednih je po spletu zaokrožilo več videov, kjer so nazorno prikazani nedavni primeri mladih deklet, ki so brutalno kamenjane ali pretepene do smrti. Prva zato, ker naj bi zažgala Koran; druga, ker ni pristala v prisilno poroko; tretja zato, ker je bila, potem ko so jo množično posilili, obtožena prešuštva. Koliko pa je takšnih, za katere ne vemo?

Kamenjanje ostaja v Iranu, Afganistanu, Pakistanu in mnogih drugih muslimanskih delih sveta stalna praksa kazenskih zakonikov. Kljub velikemu ogorčenju mednarodne skupnosti in organizacijam za človekove pravice, se tragični dogodki nadaljujejo, le kakšen drobec pa preko videoposnetkov doseže tudi nas.

Rokhshana se je uprla dogovorjeni poroki
Devetnajstletno dekle se je poskusilo upreti prisiljeni dogovorjeni poroki, zato je zbežala z drugim moškim. Po dveh dneh so ju našli in njo je čakala kruta usoda. Talibanski vodja vasi je odredil, da mora biti kamenjana do smrti zaradi prešuštva, poroča CNN.

POZOR: Vsebina videa je zelo nazorna. Ogled odsvetujemo mlajšim od 18 let.

https://www.youtube.com/watch?v=DqxC39L4zbg

Somalijska 13-letnica obtožena prešuštva po tem, ko so jo množično posilili

V južni Somaliji, ki je pod nadzorom islamistične skupine Al Shabab, se je pred nekaj dnevi zgodilo tragično kamenjanje najstnice. Na smrt s kamenjanjem je bila obsojena, potem ko je njen oče izvedel, da je bila množično posiljena, kar je takoj javil oblastem. Takoj je bila obtožena prešuštva s kaznijo kamenjanja do smrti pred 1000-glavo množico, poroča BBC.

POZOR: Vsebina videa je zelo nazorna. Ogled odsvetujemo mlajšim od 18 let.

https://www.youtube.com/watch?v=0i__b28ni8s

Pretepena, zažgana in vržena čez most v reko

Marca letos je večja skupina moških na ulicah Kabula v Afganistanu do smrti pretepla, kamenjala mladenko, nato so njeno telo zažgali in ga vrgli preko mostu v reko. 27-letno Farkhudo je doletela brutalna kazen, ker bi naj domnevno zažgala sveto knjigo islama Koran. Po ugotovitvah lokalnih preiskovalcev tega ni storila in je bila obtožena ter brutalno ubita po krivici, poroča CNN.

POZOR: Vsebina videa je zelo nazorna. Odsvetujemo ogled mlajšim od 18 let.

Ženske nosijo večji del krivde, pred kamenjanjem jih zakopljejo do vratu v zemljo

V iranskem zakoniku je zapisano, da je treba človeka, preden ga kamenjajo, zakopati v luknjo. Če se iz nje v času kamenjanja izvleče, je obtožb rešen in mu podarijo svobodo. Vendar ostaja pri tem pomembna razlika – moške je potrebno zakopati “le” do pasu, ženke pa do vratu, s čimer simbolično kažejo, da pripisujejo ženski večjo krivdo kot moškemu. Ena izmed najhujših obtožb, ki lahko doleti žensko, je prešuštvo, pri čemer je za kamenjanje dodano posebno navodilo: kamni naj bodo dovolj veliki, da prizadenejo bolečino, a hkrati dovolj majhni, da se trpljenje obtožene ne bi končalo prehitro, pojasnjujejo dokumenti Amnesty International.

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...